Wegblokkades in Asturias (foto: periodismohumano.com)
Nieuws, Europa, Economie, Vakbonden, Economische crisis, Spanje, Subsidies, Politiegeweld, Mijnwerkers, Regering-Rajoy, Asturias, Wegblokkades, Verlieslatende mijnen, Castilië-León, Aragon -

Spaanse mijnwerkers in opstand tegen besparingen

In het noorden van Spanje protesteren mijnwerkers al sinds eind mei tegen de plannen van de conservatieve Spaanse regering-Rajoy om de subsidies voor de mijnsector te verminderen met 63 procent. Dit betekent zo goed als zeker het faillissement voor de mijnen en jobverlies voor 30.000 mijnwerkers. Het conflict lijkt sinds begin juli te escaleren.

vrijdag 6 juli 2012 11:30
Spread the love

De mijnwerkers van de door sluiting bedreigde mijnen in Asturias, León, Palencia, Teruel en Ciudad Real pikken het drastische bezuinigingsplan niet en zijn in staking sinds eind mei. De staking en de betogingen gaan gepaard met directe acties en wegblokkades, vaak in guerrillastijl. Dat heeft al meermaals tot gewelddadige botsingen geleid met de politie. Er zijn al verschillende arrestaties gebeurd.

Vanuit de regio’s Asturias, Aragon en Castilië-León zijn vorige week 200 mijnwerkers aan een ‘zwarte mars’ begonnen. Een voettocht naar Madrid die eindigt op 11 juli om de regering-Rajoy te vragen haar plannen alsnog in te trekken omdat ze de doodsteek zouden beteken voor de mijnstreken. De indignados kondigen via Facebook alvast een onthaalbetoging aan voor de mijnwerkers.

De minister van Industrie José Manuel Soria heeft laten weten dat hij niet terugkomt op de besparingsplannen. Het verzet van de mijnwerkers houdt stand en lijkt zelfs te verharden alhoewel de toekomst er niet rooskleurig uitziet voor de mijnsector.

De Spaanse mijnen zijn al sinds de jaren zeventig niet meer leefbaar zonder overheidssteun. Europa heeft al in 2010 beslist dat staatssteun aan mijnen niet meer mag vanaf 31 december 2014. Maar sommige mijnen zoals de Spaanse, die niet zonder steun kunnen overleven, kregen van Europa uitstel tot eind 2018.

De Spaanse regering zit echter krap bij kas en moet van Europa drastisch snoeien in haar uitgaven. Dus heeft Madrid besloten om nu al de hakbijl te zetten in de subsidies voor de mijnen.

De mijnwerkers kunnen op heel wat sympathie rekenen van andere sectoren die ook getroffen worden door de besparingen. Ook de lokale politici van de mijnstreken vinden dat de steenkoolmijnen moeten openblijven niet alleen om sociale redenen, maar ook vanuit strategische overwegingen om een zekere mate van eigen energiereserve te behouden als land.  

Anderen vragen zich af of de regering die subsidies niet beter kan steken in het ontwikkelen van nieuwe en duurzame technologie in plaats van een verlieslatende en milieuvervuilende sector te blijven subsidiëren. 

Confrontatie van de politie met de mijnwerkers

Beelden van de mijnwerkersstrijd – ‘Microfilms La revuelta silenciada’ – (Microfilm De verzwegen opstand)

Spanish Miners Battle Police Over Austerity

Meer info:
Twitter: #ResistenciaMinera

take down
the paywall
steun ons nu!