Militairen op het veld
Militairen, Filippijnen, Radio, Bevrijde Wereld, Roel Nollet, Sofie Van Der Straeten, Cordillera -

Militairen op het veld

donderdag 5 juli 2012 13:29
Spread the love

We krijgen telefoon. We reizen deze avond beter niet door naar onze volgende bestemming Gumhang. Het leger patrouilleert en zou wel eens lastige vragen kunnen stellen. Het is veiliger om morgenvroeg te vertrekken. In de buurt van Gumhang was er een hinderlaag op het leger. Ze houden de inwoners van Gumhang extra in de gaten. “We hebben een avondklok ingesteld”, vertelt Modesto uit Gumhang. “De militairen patrouilleren hier. Het is veel te gevaarlijk om ’s avonds buiten te komen. Ze ondervragen alle inwoners. We worden ervan verdacht lid te zijn van de communistische partij New Peoples Army die volgens hen de hinderlaag beraamd heeft. Hoe kunnen wij nu rebel zijn? We hebben niet eens wapens?”

Oogst in gevaar
De intimidaties van het leger hebben grote gevolgen voor de landbouwproductie van de boeren. “We zijn bang om naar onze velden te gaan. We gaan enkel naar de velden die dichtbij liggen en waar veel volk is”, vertelt Modesto. Ben Solang van CDPC beaamt dit : “Zelfs als boeren één dag niet naar hun veld kunnen, brengen ze hun oogst in gevaar.” Eddie uit het dorp Tubo ervaart dit ook: “mijn landbouwgrond ligt ver van mijn huis. Eén van de leden van onze boerenorganisatie is destijds gedood door de militairen. Ik durf niet meer naar de verafgelegen velden gaan, zeker niet ‘s nachts. Ik heb mijn kippen dichter bij huis nu.”

“Hoe kunnen wij nu rebel zijn? We hebben niet eens wapens?”

Allemaal communist?
De militairen zijn in de afgelegen dorpen vaak aanwezig. Ze verdenken de dorpelingen ervan schuilplaats te bieden aan de gewapende communistische partij, de New Peoples Army. Hoe beter de boeren georganiseerd zijn en hoe meer initiatieven ze nemen, hoe meer het leger hen in de gaten houdt. “De overheid ziet het werk van boerenorganisaties en ngo’s als een bedreiging. Eerst brengen ze ontwikkeling en dan brengen ze wapens: zo denkt zeventig procent van de overheid. Mij zien ze ook als een overloper”, vertelt een gemeenteraadslid uit Bolo.

De echte reden van hun aanwezigheid is om de mijnbouw en andere ontginningsprojecten te beschermen van boeren die in opstand komen. En dat doen ze. Jaar na jaar voeren boeren campagne tegen de destructieve gevolgen van mijnbouw op hun landbouw. Vaak met succes.« Daar waar mijnbouwbedrijven aanwezig zijn, zal je een verhoogde militarisering zien », vertelt Irene van de Cordillera Peoples Alliance », die twee gaan hand in hand. » Ook in Gumhang hoorde we later dat er plannen zijn om een bedrijf neer te planten dat geothermische energie opwekt. 

Onze aanwezigheid in Gumhang werd meteen opgemerkt.  De dag erop kreeg de dorpsleider een sms’je met de vraag wat die twee buitenlanders hier kwamen doen.

Hoe zit het met het bereik van onze lokale radio? Worden de boeren gehoord in deze afgelegen dorpen? Lees het in onze volgende blogpost.

Twee weken lang reisden videoreporter Roel Nollet en Sofie Van Der Straeten van ngo Bevrijde Wereld doorheen de Filipijnse Cordillera voor de productie van de nieuwe televisiedocumentaire ‘Radio Cordillera’. Met een lokale community radio trokken ze langs afgelegen dorpen op zoek naar sterke, harde en hoopvolle boerenverhalen achter de projecten van Bevrijde Wereld en de Provincie Oost-Vlaanderen. Hoever reikt de stem van de Filipijnse boeren? Stay tuned for Radio Cordillera. Binnenkort op een televisiescherm bij jou in de buurt. Volg hun reis op deze blog. (www.bevrijdewereld.be)

take down
the paywall
steun ons nu!