Congo introduceert nieuwe bankbiljetten
Nieuws, Afrika, Economie, Congo, Inflatie, Centrale bank congo, Dollarisering -

Congo introduceert nieuwe bankbiljetten

KIKWIT — Vanaf deze week introduceert de Democratische Republiek Congo nieuwe bankbiljetten met hoge waardes: 1.000, 5.000, 10.0000 en 20.000 frank. Volgens de directeur van de Congolese Centrale Bank, Jean-Claude Masangu zijn die bedoeld om de 'dollarisering' van de economie tegen te gaan.

donderdag 5 juli 2012 17:48
Spread the love

“Congolezen worden hierdoor aangemoedigd de frank te gebruiken als stabiele, betrouwbare munt”, zei hij tijdens een persconferentie in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Hij benadrukte dat de wisselkoers opmerkelijk stabiel is met 920 Congolese frank tegenover de dollar en dat de valutareserves van het land op peil zijn.

Het macro-economische klimaat in Congo is goed met een groei van 5 tot 7 procent, zei hij. “Deze nieuwe waarden passen in het huidige betaalsysteem.”

Grotere transacties

Bijna 90 procent van de transacties in Congo is in Amerikaanse dollars. Volgens de bankdirecteur is er eenvoudigweg een tekort aan de eigen munt in de snel groeiende economie. De nieuwe biljetten moeten het mogelijk maken om met name ook grotere transacties in Congelese frank te laten plaatsvinden.

Sommige deskundigen zetten echter vraagtekens bij de gang van zaken. “Zijn de monetaire autoriteiten in staat om goed te controleren hoeveel biljetten in circulatie worden gebracht?”, vraagt Marie-José Asaï, docent aan de faculteit Economie van de Universiteit van Bandundu zich af.

Asaï vreest dat, als de hoeveelheid bankbiljetten die circuleert niet overeenkomt met het volume aan goederen en diensten in de markt en de vraag naar de munt hoog is, er inflatie komt.

Hyperinflatie

Israël Tawa, accountant bij dezelfde universiteit, wijst op het verleden. “Tussen 1990 en 2000 werden ook bankbiljetten met zeer hoge waardes uitgegeven, tot wel 5 miljoen zaïres (de vroegere munteenheid). We hadden toen te maken met hyperinflatie die opliep tot wel 4000 procent.”

Ook hij is bang dat er inflatie komt als er teveel van de nieuwe biljetten geïntroduceerd worden.

Vincent Ngonga, monetair directeur bij de Centrale Bank, noemt die angst onterecht.”Er worden in totaal biljetten ter waarde acht miljoen frank geïntroduceerd. Dat is niet veel. Er zijn meer dan 60 miljoen Congolezen. Deze bankbiljetten zijn ongewoon en zullen niet leiden tot inflatie.”

Hij voegt eraan toe dat de monetaire autoriteiten de geldvoorraad verder ondersteunen met biljetten met een lagere waarde.

take down
the paywall
steun ons nu!