Zuid-Afrika test vaginale ring tegen hiv
Nieuws, Afrika, Samenleving, Zuid-Afrika, Hiv/aids, International Partnership for Microbiceds, Vaginale ringen -

Zuid-Afrika test vaginale ring tegen hiv

BRUSSEL — In Zuid-Afrika wordt een vaginale ring getest die een antiviraal middel afscheidt en vrouwen zo tegen hiv moet beschermen.

woensdag 4 juli 2012 12:25
Spread the love

Vaginale ringen bestaan nu al als alternatief voor de anticonceptiepil. Ze hebben het voordeel dat ze maar eens per maand ingebracht moeten worden, en dan geleidelijk de werkzame bestanddelen afgeven. De ring in deze studie bevat dapivirine, een middel dat besmetting met hiv verkleint.

De studie is gelanceerd door International Partnership for Microbiceds in Zuid-Afrika, maar moet in de volgende maanden uitgebreid worden. In onder meer Malawi en Rwanda zullen in totaal 1.650 vrouwen tussen 18 en 45 meewerken aan de studie. De eerste resultaten worden in 2015 verwacht.

Gebruiksvriendelijk

Microbiciden worden al langer bestudeerd in de strijd tegen hiv, maar de proeven bleken tot nog toe niet succesvol. In 2010 maakten Zuid-Afrikaanse onderzoekers wel positieve resultaten bekend van een studie in de provincie KwaZulu-Natal, maar eind 2011 werd een andere test stopgezet omdat het middel niet voldoende bleek te beschermen.

Een van de grote problemen is de gebruiksvriendelijkheid van de gel, die dagelijks of voor de gemeenschap ingebracht moet worden in de vagina. De onderzoekers hopen dat, net als bij anticonceptie, de ring een gebruiksvriendelijk alternatief kan blijken voor een middel dat dagelijks gebruikt moet worden.

take down
the paywall
steun ons nu!