Opinie, Nieuws, Milieu, België, Kernuitstap - Eloi Glorieux

“Regering plooit voor nucleaire lobby. Tihange 1 tien jaar langer open houden is gevaarlijk”

De regering-Di Rupo ontgoochelt zwaar. Tihange 1 tien jaar langer open houden is onverantwoordelijk en gevaarlijk. De economische relance wordt afgeremd en de uitpuilende schatkist van de nucleaire operatoren verder aangevuld.

woensdag 4 juli 2012 17:14
Spread the love

België koos vandaag voor een “kernuitstapke”. Met een verandering van 7,5% in onze productie vanaf 2015  (Doel 1 en Doel 2 zijn samen goed voor 866 MW)  wordt de nucleaire dominantie in de Belgische stroomproductie niet doorbroken. Terwijl hernieuwbare energie een van de belangrijkste Europese groeisectoren is, kiest de regering-Di Rupo voor een voorbijgestreefd energiesysteem dat overal ter wereld terrein verliest. België mist de trein richting duurzame energietoekomst compleet.

Geen duurzame economische relance

Het voorbijgestreefde energiesysteem van grootschalige, gecentraliseerde en niet-flexibele kerncentrales gaat technisch niet samen met een modern, gedecentraliseerd systeem van hernieuwbare energie. Alleen flexibele en efficiënte gascentrales (STEG’s en WKK) zijn daarmee combineerbaar. Het is dus technisch onmogelijk om hernieuwbare capaciteit uit te bouwen in de komende tien jaar. De regering-Di Rupo ontzegt ons land op die manier heel wat duurzame jobs.

Recept voor black-outs

Welke ondernemer wil concurreren met oude centrales die al lang afgeschreven zijn en die bijna voltijds aan vol vermogen mogen produceren? Als de regering-Di Rupo de politieke moed had gehad om meer nucleaire capaciteit uit productie te nemen, had men meer draaiuren gecreëerd voor STEG-centrales. Dan pas was het interessant geweest voor investeerders om in nieuwe productiecapaciteit te voorzien. Als compensatie voor de levensduurverlenging van Tihange 1 wil de regering nu subsidies geven aan de uitbaters van gascentrales. Met andere woorden: het is de belsatingbetaler die geld moet ophoesten omdat Tihange 1 langer mag openblijven.

Bovendien riskeren de oude kerncentrales door mankementen of incidenten onverwachts te moeten worden stilgelegd. De kans op grote bevoorradingsproblemen neemt hierdoor toe.

Kans op kernramp neemt toe

Fukushima ontsluierde de mythe dat een ernstige kernramp in westerse reactoren onmogelijk was. Het gerenommeerde Max Plack-instituut herberekende de kans op een ernstig ongeval ergens ter wereld als één keer om de tien jaar. Onafhankelijke experten die de stresstestrapporten van Doel en Tihange hebben gescreend, kwamen tot de conclusie dat Doel 1, Doel 2 én Tihange 1 onmiddellijk gesloten moeten worden. Gezien de enorme bevolkingsdichtheid rond Tihange, is het onvergeeflijk dat de regering deze waarschuwingen negeert. De regering speelt een spelletje Russische roulette met de bevolking en bezondigt zich aan schuldig verzuim.

En als de kerncentrales dan toch zo veilig zijn, waarom aanvaarden de operatoren dan geen onbeperkte aansprakelijkheid? En waarom weigeren verzekeringsmaatschappijen het risico te dekken?

Nucleaire sector regeert het land

De wet op de kernuitstap maakt het mogelijk dat de sluitingskalender wordt aangepast als de bevoorradingszekerheid in gevaar komt. Nergens wordt echter aangetoond dat een levensduurverlenging van 10 jaar van Tihange 1 noodzakelijk is om een bevoorradingsprobleem weg te werken. En als er bevoorradingsproblemen waren, zouden die perfect via andere wegen kunnen worden opgelost.

Tihange 1 tien jaar langer openhouden levert alleen voordelen op voor de schatkist van de uitbaters van de kerncentrales. Dat de regering nu beslist om de productiecapaciteit van Tihange 1 te veilen onder de andere producenten op de markt, doet op zich niets ter zake.

Eloi Glorieux is energy campaigner bij Greenpeace België

take down
the paywall
steun ons nu!