Vissers zitten vaak jaren in de gevangenis voor het oversteken van de zeegrens tussen India en Pakistan.
Nieuws, Politiek, Gevangenis, Pakistan, India, Vissers -

Politiek houdt Indiase en Pakistaanse vissers gevangen

KARACHI — Afgelopen week zijn driehonderd Indiase vissers vrijgelaten uit Pakistaanse gevangenissen. "Maar over een paar maanden zitten er door grensgeschillen weer evenveel vast", zegt Mohammad Ali Shah van het Pakistaanse Forum voor Vissers (PFF).

woensdag 4 juli 2012 18:40
Spread the love

Honderden Indiase vissers werden in de afgelopen jaren door de Pakistaanse autoriteiten gearresteerd op de Arabische Zee, net zoals Pakistaanse vissers werden gearresteerd door de Indiase autoriteiten. “Hun vrijlating hangt af van het politieke tij tussen beide landen, niet van het feit of ze hun straf hebben uitgezeten”, zegt Shah. “Het is een spelletje tussen politici en onze vissers zijn niet meer dan pionnen.”

De problemen worden veroorzaakt door de zeegrens tussen India and Pakistan, die al 65 jaar onduidelijk is.

Onder de 311 Indiase vissers die vorige week werden vrijgelaten, bevonden zich 20 minderjarigen. Shah zegt dat zo’n vrijlating meestal leidt tot een reactie van het andere land en hij verwacht dat er binnenkort  20 of 30 van de 130 in India vastgehouden Pakistaanse vissers vrijgelaten zullen worden.

Cyclonen

Op het illegaal oversteken van de zeegrens staat volgens de PFF zes maanden gevangenisstraf. Gevangenen worden echter zelden na die termijn vrijgelaten. Meestal zitten ze jaren in de cel.

“Tijdens de cyclonen van 1996 en 1999, raakten 63 vissers vermist. We dachten dat ze verdronken waren. Ongeveer zes maanden geleden, toen er een paar Pakistaanse vissers werden vrijgelaten door India, bleek dat ongeveer veertig van hen nog in leven zijn”, zegt Shah.

Nazir Hussain Shah, opzichter van de districtsgevangenis Malir in de zuidelijke havenstad Karachi, zegt dat de situatie in de gevangenissen verbeterd is na een machtsovername door de Pakistaanse Volkspartij vier jaar geleden. Er worden nu ook sneller Indiase gevangenen vrijgelaten. Volgens hem komt dat omdat president Asif Ali Zardari, medevoorzitter van de Volkspartij, eind jaren negentig zelf in die gevangenis heeft gezeten.

Spionage

Met het in beslag nemen van vissersboten die in de Pakistaanse of Indiase territoriale wateren komen, is volgens Justice Nasir Aslam Zahid, lid van de Pakistaans-Indiase Gezamenlijke Gerechtelijke Commissie voor Gevangenen, veel geld gemoeid. “Men wil daarom geen oplossing zoeken. Vraagt iemand zich wel eens af wat er gebeurt met de vangst aan boord van het in beslag genomen schip?”

“De geconfisqueerde vissersboten zijn miljoenen euro’s waard. Tot een paar jaar geleden werden ze verkocht op veilingen, maar ik heb daar nooit een publieke aankondiging van gezien. Waarom stellen parlementariërs deze vragen niet?”

Tot de late jaren tachtig werden gevangen genomen vissers altijd vrijgelaten en hun boten werden overgedragen aan de kustwacht. “Ze werden gerepareerd en teruggegeven”, zegt Shah.

Bureaucratische procedures vertragen de vrijlating van gevangenen. Zo moet geverifieerd worden of ze Pakistaans of Indiaas staatsburger zijn en worden uitgesloten dat het om spionnen gaat. Nog nooit is er een Indiase of Pakistaanse visser beschuldigd van spionage, zegt Justice Zahid. “Het gaat om arme mensen die nog nooit met justitie in aanraking zijn geweest, zelfs niet voor diefstal.” Vaak helpen filantropen om de vissers vrij te kopen, zegt hij.

Zware leningen

“Het is tijd voor een meer humanitaire benadering van deze kwestie”, zegt Zohra Yusuf van de Mensenrechtencommissie van Pakistan. “Meestal zijn de vissers zich er niet van bewust dat ze de wateren van een ander land zijn binnengevaren. En soms is er de verleiding van een grotere vangst. Dergelijke kwesties moeten binnen een paar dagen opgelost worden en straffen moeten niet buitenproportioneel zijn.”

Justice Zahid wijst erop dat er geen zichtbare grens is tussen de Indiase en Pakistaanse territoriale wateren.

De meeste Indiase vissers komen uit de staat Gujarat, waar ze als boerenknecht maar ongeveer 25 euro per maand zouden verdienen. Veel mensen kiezen er dan ook voor te gaan vissen. Daarmee kunnen ze drie keer zoveel verdienen, maar alleen als ze met een goede vangst thuiskomen.

In Pakistan sluiten vissers doorgaans zware leningen af om een boot te kunnen kopen. Als die in beslag genomen wordt, zijn ze geruïneerd.

take down
the paywall
steun ons nu!