Binnekort een plaat, nu al een nieuwe track van David Byrne en St. Vincent.
Reportage, Nieuws, De week in muziek -

LuisterPost: De Week in Muziek 4 juli 2012

Een weekje muziek, met de nodige vondsten, gratis compilaties op het internet, concertnieuws en geluiden uit alle hoeken van het muzieklandschap. Met ondermeer de ontkenning van het bestaan van The Beatles, de wurggrepen van gmail en facebook voor de onafhankelijke muzikant, ijsberen en Radiohead, Belgische popmuziek door Britse ogen... In dagboekvorm.

woensdag 4 juli 2012 23:55
Spread the love

Woensdag 27 juli: de bas
Net het julinummer van het Britse muziektijdschrift The Wire gekocht. Een magazine dat steeds op zoek is naar de uithoeken van de muziek. Enorm frustrerend voor wie slechts occasioneel met muziek bezig is, omdat er heel weinig namen in voorkomen die de radio halen. Maar de obscuriteit wordt goed gemaakt door het uitstekende niveau van de bijdragen. Er zit deze keer een cd bij met – zoals gewoonte – een wilde mix van muziekstijlen. Van de meest onbeluisterbare avant-garde tot een paar verrassende en intrigerende tracks. In het nummer staat een schitterend artikel (‘Low End Theories’) over de bas en de verschroeiende werking die de diepe tonen op het muzikale oor hebben. 22 bladzijden lang worden songs en sounds voorgesteld die het donkere hart van haast alle muziekstijlen van de laatste 70 jaar in het zonnetje zet.
Zeer genoten ondertussen van de nieuwste cd (na tien jaar!) van Beachwood Sparks, The Tarnished Gold. Een op het eerste gehoor conventionele seventies California countryplaat, maar begiftigd met eigentijdse teksten en onverslijtbare melodieën. Denk aan Gene Clark of The Long Ryders, maar poppier. Duidelijk voer voor wie van heerlijk zomerse muziek houdt.
We leren ook nog dat Erased Tapes een tour aankondigt ter gelegenheid van haar 5-jarig bestaan en dat ter gelegenheid daarvan de kopstukken van het label A Winged Victory Chamber Orchestra, Ólafur Arnalds en Nils Frahm op woensdag 17 oktober in het Leuvense STUK optreden.  De AB laat dan weer weten dat Patrick Watson op 26 oktober komt optreden. Zijn mooie plaat behoort tot één van de blijvers van dit jaar.
De Britse rockers Muse verkondigen ondertussen dat hun nieuwste single ‘Survival’ de officiële song van de Britse Olympische Spelen van 2012 is geworden. Het nummer wordt die dag ook voor het eerst gespeeld en valt daarna op iTunes te kopen. Hopelijk worden de Spelen niet zo hysterisch en opgeklopt als dit stukje prulmetal.
Veel beter is de song die David Byrne en St. Vincent weggeven naar aanleiding van de nakende release van hun gezamelijke cd Love This Giant. ‘Who’ heet het liedje en het drijft op heerlijke blazers in de beste Talking Heads-traditie. St. Vincent’s Annie Clark werd ondertussen door Nerve tot meest sexy vrouw van de alternatieve muziek uitgeroepen.

Donderdag 28 juni: commercieel
De eerste dag van Werchter en we kijken vooral uit naar Elbow die mooi aan de verwachtingen voldoen. Ook opvallend: de manier waarop The Cure genegeerd wordt door een groot deel van het publiek. Blijkbaar is een band uit de jaren ’80 echt een brug te ver voor de min-25-jarigen, maar zij hebben dan ook Netsky (van wie we de nieuwe plaat vooral bijzonder toegankelijk en  – om een oud scheldwoord te gebruiken – commercieel vinden). Maar dat zal wel aan ons idee van drum ‘n’ bass liggen, denken we erbij. Ook Skream en Skrillex gooien hoge ogen.
Die dag maakt 4AD, de befaamde club uit Diksmuide, een deel van haar programma voor het najaar bekend:
3/10 No Means No, 5/10 Left Lane Cruiser, 12/10 Blaudzun + Mad About Mountains, 13/10 Captain Beefheart’s Magic Band – exclusief voor België, 20/10 Orchestre Tout Puissant Marcel Duchamps, 26/10 Dope Body, 27/10 Michael Chapman + Zwerm + Dean McPhee, 30/11 Bjorn Berge + Dirty Harry & His Smelly Harper en 7/12 Malick Pathé Sow + Bao Sissoko

De fijne alt-hiphoppers van Why? komen dan weer met een nieuwe gratis track op de proppen, een voorbode van een EP met 6 nummers die in augustus uitkomt. Genieten doen we trouwens die dag ook volop van Fennesz’ nieuwste cd AUN, een soundtrack die het beste van de man naar boven haalt. De plaat doet ons ook grijpen naar Early Birds, een verzameling van vroege en opvallend speelse tracks van de IJslandse formatie Múm uit de vorige eeuw. Zelfs voor fans een ontdekking, wegens nooit ergens te pakken kunnen krijgen.

Vrijdag 29 juni: Stones & Beatles
Van thuis uit wat de verslaggeving gevolgd van Werchter. Alles lijkt wel een bevestiging en alles moet ook per se goed gevonden worden, tenzij er een paar openstaande rekeningen moeten betaald worden. Een groep die zijn eigen gang gaat en het mediacircus achter zich laat, moet daarvoor ook boeten. Vraag dat maar aan dEUS.
The Rolling Stones lieten dan weer hun logo oppoetsen ter gelegenheid van hun 50ste verjaardag. De job werd toevertrouwd aan Shepard Fairey, onder meer bekend van de Obama posters. Over posters gesproken, er bestond een site waarop het bestaan van The Beatles in twijfel werd getrokken. Op de een of andere manier is ze verdwenen, maar hier dus kunt u nog genieten van een typisch internetstaaltje van conspiracy theorieën. Leuk voor de hondsdagen, meer niet.
Oja, de aankondiging dat dEUS naar de Lokerse Feesten komt en nieuw materiaal van Animal Collective maken het een mooie dag.

Zaterdag 30 juni: rust
Even buiten al het gewoel. Genoten van de nieuwste dubbel-cd van Richard Skelton ‘Verse Of Birds’. Muziek die desolate landschappen hun energie door laat schemeren. Vorig jaar was er van de man (die ook schuil gaat achter de namen Caroussel, Heidika, A Broken Consort) nog de immense verzamelaar *SKURA en Wolf Notes (onder de naam *AR), maar nu is er een nieuw hoofdstuk aangebroken. Minstens van dezelfde kwaliteit als het vroegere werk: schitterend.

Zondag 1 juli: facebook wil geld
Opende deze morgen mijn mail en daarin zat een boodschap van Sole (van The Skyrider Band, anticon-grootheid) die een nieuwe soloplaat aankondigt. Maar daarnaast ook interessant nieuws over gmail vertelt: ‘Het blijkt dat gmail mijn e-mails blokkeert en in spamfolders stopt. Een mooi staaltje van de gevaren van macht van de grote bedrijven over onze informatie… (…) ik heb hard mijn best gedaan om een DIY e-mail netwerk op te bouwen over de jaren heen. Dat het tot een groot aantal is uitgegroeid kan toch geen reden zijn om het gebruik ervan onmogelijk… Daar komt nog bij dat Facebook nu geld vraagt om mijn status up te daten! Als een artiest nu wil dat meer dan 17 procent van zijn volgers die updates zien, dan moet hij betalen. We wisten allemaal dat het DIY (do it yourself) tijdperk op internet van korte duur zou zijn, maar dat betekent niet dat we het ook moeten accepteren! Veel mensen die ik ken, gaan dan ook over op Diaspora, een open source en anticorporatieve kijk op sociaal netwerken. Check it out…”

Werchter liet in de zondagvooravond al een aantal records weten. Er waren meer bezoekers dan ooit. Het festival telde 139.000 unieke bezoekers: 67.000 combitickets en vier keer 18.000 dagtickets. Dat zijn 85.000 bezoekers per dag of 340.000 mensen over de duur van het festival. De campings telden 60.625 mensen die bleven overnachten. Vorig jaar waren dat er 55.000. De Lijn vervoerde 115.000 festivalgangers van en naar Werchter. Dat zijn er 4.000 meer dan in 2011. Nederland was goed voor 20% van de festivalgangers. De rest van de top 10: Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Australië, Zwitserland, Italië en 437 IJslanders. Ze zijn proportioneel het sterkst vertegenwoordigd van alle nationaliteiten: 0,15 % van de bevolking van IJsland zat dit weekend in Werchter. De presentatoren: Luc Janssen, Otto-Jan Ham en Vincent Kompany, die laatste op uitnodiging van Noel Gallagher.

Maandag 2 juli: Belgenmop
Het Britse blad The Guardian begint met een Belgenreeks. Op de eerste dag tien Belgische liedjes mèt video. Daaronder Jacques Brel, Adamo, Telex, Lio en… Clouseau. Géén dEUS, wat fel gecontesteerd wordt in de commentaren onder het artikel. De reeks liet op woensdag trouwens Tom Barman wel aan het woord.
Het Gentse Café Video laat ondertussen weten dat in juli de volgende gratis concerten doorgaan:
maandag 9 juli: Emperor X, woensdag 11 juli: Star Club West, woensdag 25 juli: Yukon Blonde, vrijdag 27 juli: The Germans.
Ook de Botanique vermeldde reeds de volgende namen voor het najaar:  donderdag 6 september: Crocodiles, dinsdag 11 september: Creature With The Atom Brain, donderdag 13 september: Gemma Ray, maandag 22 oktober: Crybaby en op donderdag 13 december: Eiffel.

Dinsdag 3 juli: ijsberen in een wrede zomerStereogum geeft mooie collectie liedjes voor deze zomer weg: de Cruel Summer Tape met onder meer Bear in Heaven, Tanlines, Yeasayer…
Radiohead en acteur Jude Law werkten mee aan een nieuwe video voor SaveTheArtctic van Greenpeace. Het gebruikte nummer is ‘Everything In Its Right Place’ van de Kid A-plaat. De video zelf bevat een verloren ijsbeer. Maakt behoorlijk indruk in deze warme tijden.

Koen De Meester

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!