De Nukunonu-eilanden in de Stille Oceaan ervaren een stijging in het zeepeil door klimaatverandering. Apps for Climate moet die verandering iets tastbaarder maken.
Nieuws, Wereld, Milieu, Jongeren, Klimaatverandering, Wereldbank, Watmet, Apps for Climate, Andres Martinez Quijano, Levensstijl -

Klimaat-apps maken ecologische voetafdruk zichtbaar

WASHINGTON — De Wereldbank wil de problematiek van de klimaatverandering bevattelijk maken voor jongeren. Met Apps for Climate kunnen die voortaan snel en gemakkelijk hun impact op het milieu nagaan op hun computer.

dinsdag 3 juli 2012 14:55
Spread the love

Het is slecht gesteld met de kennis over klimaatverandering bij Amerikaanse tieners. In 2011 testte de Yale-universiteit jongeren op deze kennis en gaf 54 procent van hen een onvoldoende.

Apps for Climate, een initiatief dat de Wereldbank nu voorstelt, maakt gebruik van technologie en sociale media om het bewustzijn over de klimaatverandering bij jongeren te verbeteren.

Ecofacts

De eerste stap was een wedstrijd. De Wereldbank reikte 55.000 dollar (44.000 euro) aan prijzengeld uit voor computerapplicaties die droge data op een aantrekkelijke manier kunnen visualiseren.

Ecofacts, een toepassing van de Argentijnse programmeur Andres Martinez Quijano, kwam als winnaar uit de bus. Quijano gelooft dat zijn project een impact kan hebben op individuele mensen. “Het draait niet om beleid, maar om de mensen.”

Met Ecofacts kunnen gebruikers data invoeren om hun eigen CO2-voetafdruk na te gaan, maar ook hun impact en die van hun gemeenschap op het milieu.

Het is een open source-toepassing, waarbij gebruikers zelf aanpassingen kunnen doen. “Iedereen heeft toegang tot de broncode om het programma zelf te integreren, of verbeteringen aan te brengen”, legt Quijano uit. “Ik hoop dat Ecofacts nuttig zal zijn voor andere ontwikkelaars en gebruikers.”

MTV

De Wereldbank kondigde in het kader van een ander klimaatprogramma, Connect4Climate, ook een samenwerking aan met muziekzender MTV. Samen organiseren ze Voice4Climate, waarin getalenteerde jongeren strijden voor een plek op de volgende VN-klimaatconferentie in Doha. De winnaar zal daar de kans krijgen om zijn mening te geven over de klimaatverandering en een muziekclip op te nemen die op MTV te zien zal zijn.

“Met onderwijs en informatie verander je nog geen levensstijl”, verklaart John Jackson van MTV. “Mensen hebben echte keuzes nodig alvorens ze echte veranderingen kunnen doorvoeren.”

take down
the paywall
steun ons nu!