Nieuws, België, ABVV, ACV, Allochtonen+dicriminatie+werk+racisme, Minderhedenforum, Philippe Muyters, Adecco, Uitzendkantoren -

Uitzendsector blijft discrimineren

Brussel – Bijna een derde van uitzendkantoren gaat in op discriminerende vragen van klanten. Dat blijkt uit onderzoek door de sector zelf. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) ontkent het probleem. ACV en ABVV menen dat het zo niet verder kan.

maandag 2 juli 2012 20:52
Spread the love

Intern onderzoek

Eind 2011 peilde sectorvertegenwoordiger Federgon naar discriminatie op basis van afkomst bij uitzendkantoren in Vlaanderen. Het onderzoek verliep volgens het zogenaamde ‘mystery shopping’, waarbij een onderzoeker zich voordoet als een potentiële werkgever op zoek naar werkkrachten en expliciet vraagt of het mogelijk is enkel blanke, autochtone kandidaten door te sturen.

Zowat 29 procent van de bevraagde uitzendkantoren reageerde hierop instemmend, zo blijkt uit de recent voorgestelde resultaten van het onderzoek. Ook zijn het voornamelijk de kleinere uitzendbedrijven die over de schreef gaan.

Zelfregulering werkt niet

De zelfregulering van de uitzendsector komt daarmee serieus onder druk te staan. Onder meer het Minderhedenforum maakt zich ernstige zorgen over het uitblijven van overheidsinterventie. Ook stelt men zich vragen bij de reactie van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA), die vandaag in De Standaard zegt dat het met de zelfregulering eerder de goede kant uitgaat.

“Het is niet de eerste keer dat minister Muyters lauw reageert op de vaststelling dat er gediscrimineerd wordt op de arbeidsmarkt”, zegt Naima Charkaoui, directeur van het Minderhedenforum. “Hij gelooft heilig in zelfregulering en schuift zo zijn verantwoordelijkheid af op de sector zelf. Dit volstaat niet. Wij moeten telkens constateren dat een antidiscriminatiebeleid met tanden geen prioriteit is voor de Vlaamse regering.”

Ook de vakbonden reageren ontzet op het ‘structureel probleem’ van discriminatie door uitzendkantoren. Vorig jaar nog werd uitzendreus Adecco veroordeeld omdat het systematisch lijsten bijhield van bedrijven die geen allochtonen wilden aanwerven, al dateren de feiten van 2001. Ook het één-programma Volt maakte al undercoverreportages over discriminatie door interimkantoren op basis van afkomst en meer recent ook op basis van leeftijd. Toch staat volgens het eigen charter van de uitzendsector de aanpak van discriminatie centraal.

Strenge aanpak vereist

Zowel ACV als ABVV menen dat het hoog tijd is voor een strengere aanpak van deze vorm van discriminatie. “Oplossingen voor dit aanslepend probleem zullen niet alleen uit zelfregulering door de sector komen”, zegt ACV-diversiteitscoördinator Stefaan Peirsman. “We moeten de inspectiediensten betrekken bij deze ‘mystery shopping’ vanuit de sector, zodat officiële vaststellingen kunnen gedaan worden enn zodat, indien nodig, strenger kan opgetreden worden. Ik denk dan aan zware boetes voor uitzendkantoren die in de fout gaan. Voor de hardleerse uitzendkantoren is de intrekking van hun officiële erkenning de ultieme stok achter de deur.”

take down
the paywall
steun ons nu!