bron: Flickr, by Vince Alongi
Nieuws, Wereld, Venezuela, Mercosur, Top Rio de Janeiro -

Toetreding Venezuela tot Mercosur “enorme straf voor Paraguay”

BUENOS AIRES - Venezuela wordt volwaardig lid van de Mercosur, het Zuid-Amerikaanse handelsblok. Dat is "een enorme straf" voor het geschorste Paraguay, zegt een analist.

maandag 2 juli 2012 17:00
Spread the love

Venezuela was al lid van de Mercosur sinds 2006. Maar volwaardig was dat lidmaatschap nooit geworden omdat de Paraguayaanse senaat bleef weigeren om dat akkoord te ratificeren.

Maar nu Paraguay geschorst is, een gevolg van de afzetting van president Federico Lugo, beslisten de drie andere landen in het handelsblok om Venezuela op 31 juli, op een top in Rio de Janeiro, volwaardig Mercosurlid te maken.

“Een enorme straf” voor Paraguay, zegt analist Atilio Borón, docent politieke theorie aan de Universiteit van Buenos Aires. “De Paraguayaanse senaat is een instrument van de buitenlandpolitiek van de Verenigde Staten, die van de niet-toetreding van Venezuela tot de Mercosur het belangrijkste beleidspunt binnen het blok heeft gemaakt.”

Verkapte staatsgreep

De beslissing om Venezuela helemaal te laten toetreden werd eind vorige week op de Mercosurtop in Argentinië genomen door de presidenten van Argentinië, Brazilië en Uruguay – Cristina Fernández, Dilma Rousseff en José Mujica. Die top vond voor het eerst plaats zonder Paraguay, een gevolg van de afzetting van president Federico Lugo door het parlement op 22 juni. Die afzetting wordt door de buurlanden als een verkapte staatsgreep gezien.

Paraguay blijft geschorst zolang de democratische orde niet hersteld is; in april volgend jaar vinden alvast nieuwe verkiezingen plaats. Economische sancties komen er niet, om de bevolking te sparen, zei president Fernández.

Federico Franco, de nieuwe president van Paraguay, reageerde laconiek op de beslissing van de Mercosurtop. “Er is een einde gekomen aan de voogdij van de buurlanden. Paraguay is nu vrij om zelf te beslissen. We gaan nu kosten en baten tegen elkaar afwegen. We gaan doen wat onze belangen het best dient.”

take down
the paywall
steun ons nu!