Wees alsjeblieft stil, alsjeblieft
Nieuws, Cultuur, Recensie, Kortverhaal, Boekrecensie, Wees alsjeblieft stil, alsjeblieft, Raymond Carver -

Kortverhaalklassieker ‘Wees alsjeblieft stil, alsjeblieft’

De Amerikaanse schrijver Raymond Carver was een kei in het schrijven van kortverhalen. Zijn debuutbundel van korte verhalen uit 1976 ‘Will You Please Be Quiet, Please?’ of 'Wees alsjeblieft stil, alsjeblieft’ illustreert zijn prachtig verwoorden van dagelijkse beslommeringen van gewone burgers in Amerikaanse buitenwijken.

maandag 2 juli 2012 19:00
Spread the love

Maar liefst 22 eenvoudig geschreven verhalen over het wel en wee van verschillende Amerikaanse gezinnen passeren de revue in deze bundel. Alle vooroordelen die Europeanen hebben over de oppervlakkige Amerikanen lijken meteen te kloppen.

Carver beschrijft de simpele gebeurtenissen op zo’n minimalistische wijze dat ze aangrijpend worden. De lezer wordt meegezogen in de miserie van gezinnen en wil uiteindelijk graag weten hoe het verhaal afloopt. Deze bundel leest dan ook heel vlot weg.

Carver trok voor zijn kortverhalen naar de buitenwijken van steden in de Verenigde Staten om voorvallen van Amerikanen van allerlei pluimage te vertellen.

In een restaurant wil het personeel te weten komen waarom een dikke man zoveel blijft eten. Een koppel wil niets liever dan snuisteren tussen de spullen van hun buren op vakantie. Een man is gepassioneerd door zijn buurvrouw. Een jongen gaat liever vissen dan school te lopen. Twee mannen worden betrapt op wildjacht in een reservaat.

Twee vrouwen willen hun leraar versieren. Een stofzuigerverkoper haalt zijn trukendoos boven. Een postbode probeert te achterhalen wie de nieuwe bewoners zijn van een huis op zijn route. Vaders gaan aan het vechten bij een dispuut over het gebruik van een fiets door hun kinderen.

Een vrouw verkoopt de gezinsauto om financiële problemen te vermijden. Een man is jaloers op een restauranthouder die zijn vrouw het hof maakt. Een getrouwde man vraagt zich af waarom zijn vrouw een paar jaar geleden vreemd is gegaan.

Het zijn stuk voor stuk korte verhalen over dagelijkse gebeurtenissen in het huishouden van gezinnen. Koppels kibbelen over koetjes en kalfjes en het valt op dat eten, drinken, roken en liefde in heel de bundel pertinent aanwezig zijn. Alles is bijzonder realistisch en dreigt vaak slecht af te lopen.

Met Wees alsjeblieft stil, alsjeblieft slaagt Raymond Carver er in op een eerder meelijwekkende wijze de gewone levenswandel van de doorsnee Amerikaanse burger te belichten. Zij stijl is uiterst minimalistisch, maar zo herkenbaar en realistisch dat de lezer hunkert naar de ontknoping van de verschillende verhalen, ook al is het einde soms teleurstellend doodgewoon.

Raymond Carver stierf aan longkanker in 1988 en laat de literatuurwereld achter met prachtige korte verhalen vol tragiek en levenswijsheid. Dat bewijst deze nieuwe vertaling van Wees alsjeblieft stil, alsjeblief eens te meer.

Dit boek is verkrijgbaar in onze shop.

take down
the paywall
steun ons nu!