Nieuws -

Beslissende dag voor walvisreservaat in Atlantische Oceaan

BUENOS AIRES - Latijns-Amerika wil dat er een uitgestrekt walvisreservaat komt in de Atlantische Oceaan. Japan hield het voorstel vorig jaar tegen maar vandaag staat het weer op de agenda van de Internationale Walvisvaartcommissie.

maandag 2 juli 2012 17:32
Spread the love

Het voorstel is al elf jaar oud. Het voorziet in de bescherming van de walvis in het hele zuidelijke deel van de Atlantische Oceaan, tussen Afrika en Zuid-Amerika.

De 88 landen van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) houden deze week hun jaarlijkse bijeenkomst, in Panama dit keer. Vandaag wordt gestemd over het walvisreservaat in de Atlantische Oceaan.

Voor goedkeuring is drie kwart van de stemmen nodig. Milieuorganisaties vrezen dat Japan opnieuw stemmen koopt; Japan verzet zich al jaren tegen de bescherming van de walvis om zijn eigen walvisvaart niet in het gedrang te brengen.

Vorig jaar hadden Argentinië en Brazilië het voorstel op de agenda gezet. Bijna was het goedgekeurd maar Japan en enkele bondgenoten verlieten de vergadering waardoor de stemming moest worden uitgesteld tot dit jaar.

Slachting

Een reservaat kan het walvistoerisme ten goede komen, zeggen de Latijns-Amerikaanse landen. Dat toerisme, waarbij men per schip walvissen gaat observeren, groeide sinds 1998 met gemiddeld 11,3 procent per jaar wereldwijd.

In 1979 werd een reservaat gecreëerd in de Indische Oceaan en in 1994 in de Zuidelijke IJszee.

De status van reservaat betekent niet noodzakelijk dat er niet meer op walvissen gejaagd wordt. “Sinds het moratorium heeft Japan meer dan achtduizend exemplaren gevangen in het reservaat van de Zuidelijke IJszee, een slachting in een gebied waar de walvissen beschermd zijn”, zegt Elsa Cabrera, directeur van het Centrum voor de Bescherming van Walvissen in Chili.

De IWC schorste de commerciële walvisvangst in 1982, met ingang van 1986. Japan blijft walvissen vangen via de omstreden vangstquota voor wetenschappelijke doeleinden.

take down
the paywall
steun ons nu!