La Paz
Nieuws -

Inheems protest nadert La Paz

LA PAZ — De protestmars van inheemse Bolivianen uit het oosten van het land bereikt deze week de hoofdstad La Paz. De deelnemers protesteren tegen het milieubeleid van de regering en de aanleg van een snelweg in een beschermd regenwoud.

dinsdag 26 juni 2012 14:06
Spread the love

Ongeveer duizend mensen zijn onderweg naar La Paz vanuit Trinidad, een stad op 600 kilometer afstand van de hoofdstad. De protestmars begon op 27 april met als doel om de regering ervan te weerhouden een snelweg aan te leggen door het Nationale Park en Inheemse Gebied Isiboro Sécure (Tipnis).

De mars, die loopt via bergtoppen die 5000 meter boven zeeniveau liggen, is de tweede ter verdediging van het Tipnisreservaat, dat tussen de centrale provincies Cochabamba en Beni ligt.

Tipnis telt meer dan 12.000 vierkant kilometer en is rijk aan plant- en diersoorten. De geplande weg is onderdeel van een internationale snelweg waarover goederen getransporteerd moeten worden vanuit Brazilië naar de oceaankust.  

De demonstranten willen niet alleen dat de weg niet doorgaat, ze eisen ook nieuwe wetgeving die verplicht om in overleg te treden met inheemse bevolkingsgroepen voordat de grond waarop ze leven bestemd wordt voor ontwikkelingsprojecten.

Zware route

Trinidad ligt op 160 meter hoogte, terwijl La Paz 3600 meter boven zeeniveau ligt. De route naar de hoofdstad kent extreem zware stukken. De wandelaars zullen naar verwachting deze week arriveren in La Paz en zijn van plan een demonstratie te houden voor het Palacio Quemado, het verblijf van de Boliviaanse president Evo Morales.

In oktober vorig jaar kreeg een soortgelijk protest, dat 66 dagen duurde, veel steun in La Paz. Duizenden mensen verwelkomden de demonstranten in de straten van de hoofdstad. De aanleg van de snelweg in het Tipnisreservaat werd in eerste instantie geschrapt. De regering kwam echter terug op dat besluit na een protestmars van voorstanders van de weg, waaronder buitenstaanders die in het park wonen, cocaboeren en plaatselijke bewoners die de regerende Beweging voor Socialisme steunen.

Vorige week woensdag schorste het Grondwettelijk Hof een consultatie die de regering had gepland over de aanleg van de snelweg door Tipnis. Over de procedures voor de consultatie moet eerst overeenstemming worden bereikt met de betrokken partijen, oordeelde het hof. Een uitspraak die door de demonstranten werd verwelkomd.

take down
the paywall
steun ons nu!