De jaarlijkse ontmoeting van de gezinsboeren van Fetraf-Sul in 2011. Kunnen ook zij profiteren van de hoge marktprijzen voor soja of geldt het lopende contract? (foto: Fetraf-Sul)
Nieuws, Economie, Milieu, China, VS, Brazilië, Argentinië, Soja, Mato Grosso, Agrobusiness, Cerrado, Droogte, Economische groei, Paraná, Gezinslandbouw, Paraguay, President Dilma Rousseff, Rio+20, Marktprijzen, Código florestal, Grondstoffenmarkt, Goudzoekers -

Gaat Brazilië nu soja invoeren?

SAO PAULO - De gezinsboeren mogen dan van de biodieselfabriek volgens contract 54,50 real ontvangen, de laatste weken schuurt de prijs aan tegen de 60 real voor een zak van 60 kg. Gaan zij van deze hausse beter worden of geldt het contract met de agrobusiness?

dinsdag 26 juni 2012 20:40
Spread the love

Afgenomen groei

Terwijl de wereldwijde crisis zijn weerslag heeft op de export van Braziliaanse grondstoffen, schijnt soja een uitzondering op de regel te zijn. Van de 23 voornaamste ‘grondstoffen’ kennen er 16 een terugval in de export, terwijl 18 in prijs verminderen. Het vooruitzicht van de regering-Dilma is dat de export dit jaar ‘maar’ met 3,1 procent gaat groeien, terwijl dat in 2011 nog 27 procent was.

Ja, Brazilië is een ‘país emergente‘ – een opkomend groeiland – en het land wil vooral groeien. Alle praat over groen, duurzaam, maatschappelijk verantwoord of Rio+20 ten spijt. Groeien tot er geen boom meer overblijft en tot we er met zijn allen bij neervallen. 

Ontploffende vraag naar soja

Europa en de Verenigde Staten zijn in crisis. Dus wereldfabriek China kan minder exporteren en grondstoffenleverancier Brazilië kan aan hetzelfde China minder ijzererts en andere grondstoffen en landbouwproducten slijten. Voor soja is dat niet het geval.

Vermoed wordt dat China dit jaar 57 miljoen ton soja zal importeren, terwijl dat in 2010 nog ‘maar’ 50 miljoen ton was. Vergelijk even met de 39 miljoen ton die de Europese Unie importeert. De vraag naar soja trekt wereldwijd aan, vooral richting Azië, terwijl door de grote droogte er in Zuid-Amerikaanse landen serieuze verliezen te noteren vallen.

Vorig jaar oogstte Brazilië 75 miljoen ton soja; dit jaar zou het op minder dan 69 miljoen ton uitkomen. Doordat de prijs zo interessant is, verdrievoudigde de export van het land tijdens de oogstperiode. Gevolg is dat eind april Brazilië al 69 procent van zijn soja verkocht had en deelstaat Paraná 75 procent. Paraná, is na Mato Grosso, de tweede grootste producent.

Deze snelle ontwikkeling doet bij de verwerkende industrie alarmbellen rinkelen. Als dit zo verder gaat, dan moet de grote sojaproducent Brazilië soja invoeren! Om de eigen industrie draaiende te houden. Maar van waar?

Grote droogte slaat toe

In Argentinië en Paraguay heeft de droogte ook toegeslagen en door de sterke Chinese vraag zijn de wereldstocks erg geslonken. Ook de Amerikaanse stocks. Het wordt nu uitkijken naar de Amerikaanse boeren. Zij kunnen nu vlug meer inzaaien en dan in september meer oogsten dan eerst voorzien was, maar ook in de Verenigde Staten wordt droogte gesignaleerd, zeker in het Midden-Westen.

Eens te meer blijkt de Siamese tweeling soja-maïs. Stijgt de sojaprijs, dan wordt er bij de volgende ‘campagne’ minder maïs ingezaaid en meer soja. (1) 

In ieder geval zijn de Brazilianen nu al sterk bezig met de oogst van volgend jaar. Op de zadenmarkt is er een acuut tekort, want iedereen wil als de bliksem geld verdienen. Soja heeft een dynamiek zoals die van de goudzoekers. Wordt ergens goud gevonden, dan trekt iedereen daarheen. Legaal en illegaal.

De oogst van 2013 belooft alle records te verslaan. Er valt goud te rapen. Cerrado en Amazonia zullen het zwaar te verduren krijgen. De strijd om de Código Florestal (nvdr: de nieuwe federale boswetgeving waartegen president Dilma Rousseff alsnog haar veto kan gebruiken) krijgt in deze context wel een erg wrange bijsmaak.

Luc Vankrunkelsven

Luc Vankrunkelsven is medewerker bij Wervel vzw (Werkgroep voor een rechtvaardige en verantwoorde landbouw) en publiceerde zonet een nieuw boek ‘Legal! Optimisme-realiteit-hoop’ (ISBN 9-789081-486828), gebaseerd op zijn reizen en contacten in Brazilië, over de gevaren en uitdagingen van het heersende socio-economisch ontwikkelingsmodel dat steunt op agrobusiness.

(São Paulo, Caravanserai, 12 mei 2012) 

(1) Zie: ‘Veevoer, een geschiedenis van interafhankelijkheid’, in: ‘Brazilië-Europa in fragmenten?’, Wervel, 2010.

Op zaterdag 30 juni wordt het boek ‘Legal’ voorgesteld in Micro Marché, Brussel
Om 18u30 boeklancering: ‘Legal: Optimisme-Realiteit-Hoop’ van Luc Vankrunkelsven (Portugese en Nederlandse versie);
vanaf 19u30 Concert MPB met Randieri Samora en Matheus Groove.
Informatie en inschrijving: aartenativa@gmail.com

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!