Zeespiegel stijgt sneller aan Amerikaanse oostkust
Nieuws, Milieu -

Zeespiegel stijgt sneller aan Amerikaanse oostkust

Aan de Amerikaanse oostkust stijgt de zeespiegel tot vier keer sneller dan in de rest van de wereld. Onderzoekers komen tot die conclusie na analyse van metingen van de voorbije zestig jaar.

maandag 25 juni 2012 17:34
Spread the love

Onderzoekers van de Amerikaanse geologische dienst USGS onderzochten metingen van 1950 tot 2009. Ze kwamen tot de conclusie dat de zeespiegel aan de Amerikaanse oostkust drie tot vier keer sneller stijgt dan het mondiale gemiddelde.

Vooral het stuk kust van Kaap Hatteras in North Carolina tot Boston in Massachusetts, een strook van ongeveer 1000 kilometer, is bijzonder kwetsbaar. Daar steeg de zeespiegel sinds 1990 met 3,7 millimeter per jaar, terwijl het mondiale gemiddelde in die periode 0,6 tot 1 millimeter per jaar bedroeg.

In die kwetsbare strook bevinden zich belangrijke steden als New York, de tweede grootste stad van de VS, Boston en Norfolk. Dat zijn steden “die nu al te kampen hebben met schadelijke overstromingen tijdens stormen van een relatief lage intensiteit”, zegt USGS-oceanograaf Abby Sallenger.

Golfstroom

Uit klimaatmodellen was al gebleken dat de Atlantische kust van de VS het zwaar te verduren zou krijgen. Dat wordt nu bevestigd door de USGS-analyse.

De zeespiegel stijgt wereldwijd als gevolg van de klimaatwijziging. Enerzijds zet het opwarmende water uit, anderzijds smelten de ijskappen.

Dat de Amerikaanse oostkust het zwaarder te verduren krijgt, komt mogelijk door de verzwakking van het ingewikkelde oceaanmechanisme waar de Golfstroom deel van uitmaakt, de stroom die warm water van de VS naar Europa voert en daar het klimaat beïnvloedt, zegt de USGS; het is net aan Kaap Hatteras dat de Golfstroom zijn oversteek begint.

“Veel mensen denken ten onrechte dat het afsmelten van gletsjers en ijskappen, dat het volume van oceaanwater doet stijgen, de zeespiegel overal even snel zal doen stijgen”, zegt USGS-directeur Marcia McNutt. “Andere effecten kunnen even groot of zelfs groter zijn dan die zogeheten eustatische stijging.”

De USGS stelt dat de stijging van de zeespiegel aan de Amerikaanse oostkust zal blijven versnellen als de temperaturen wereldwijd blijven stijgen.

Het rapport werd gepubliceerd in het vaktijdschrift Nature Climate Change.

In april stelde Climate Central in een ander rapport dat de stijgende zeespiegel op middellange termijn bijna driehonderd energie-installaties langs de Amerikaanse kusten bedreigt.

take down
the paywall
steun ons nu!