Lokaal, Antwerpen, Klassiek Centraal, Dimitri IIIarionov, Gouden Labels, Jo Haazen, Alain Honorez -

Klassiek Centraal huldigt Jo Haazen en Dimitri Illarionov

ANTWERPEN - Tijdens een academische zitting in het Provinciehuis van Antwerpen deelde vzw Klassiek Centraal haar jaarlijkse Gouden Labels uit. Beiaardier Jo Haazen kreeg de carrièreprijs en ook balletsterdanser Alain Honorez viel in de prijzen. Alle eer ging echter naar de 33-jarige stergitarist Dimitri Illarionov, die later op de avond een privéconcert gaf ten huize van Boogie Boy Paul Ambach.

maandag 25 juni 2012 10:31
Spread the love

De jonge Russische virtuoos maakte op zaterdag 23 juni 2012 een meer dan grote indruk op de enkele honderden aanwezigen die de plechtigheid bijwoonden, waar ook een aantal opmerkelijke gasten waren opgedaagd.

Ballet van Vlaanderen

Fürst Anton II Esterhazy, de rechtstreekse opvolger van Joseph Haynds broodheer, voerde de lijst van bijzondere genodigden aan, gevolgd door de Russisch Consul-generaal Alexander Petrachkov en andere leidende personaliteiten in de klassieke en politieke wereld. Een opvallende verschijning was Kathryn Bennetts, ontslagnemend directeur van het Ballet van Vlaanderen, die haar sterdanser Alain Honorez, mee kwam huldigen.

Musica

De gelegenheidstoespraak werd gehouden door ere-directeur van Musica, Herman Baeten, en het geheel opgeluisterd met werk van vooraanstaande musici, waaronder het Euterpe Baroque Consort onder leiding van Bart Rodyns, het duo Andrei Kavalinski (trompet) en Xavier Deprez (orgel) en de gitarist Dimitri Illarionov, die de dag mocht afsluiten en een verdiende staande ovatie van het publiek kreeg toegewezen.

De aanmoedigingsprijzen werden uitgereikt aan het Trio Avanesyan en de organisatoren van de tentoonstelling ‘750 jaar Gregoriaanse handschriften in Vlaanderen’. Naast Gouden Labels voor Honorez en Illarionov werden er ook Gouden Labels uitgereikt aan de Vlaamse Opera (Le Duc d’ Albe mei 2012) en het Jeruzalem Quartet.

Schone Kunsten

In zijn dankwoord na het ontvangen van het Gouden Label voor zijn carrière hield Jo Haazen een pleidooi om het begrip ‘Schone Kunsten’ terug in te voeren voor alle kunsten die het doorsnee entertainment overstijgen. Volgens de tot in Rusland beroemde beiaardier wordt het woord kunst te gemakkelijk toegewezen aan alles en nog wat zonder dat er nog een onderscheid gemaakt wordt tussen de werkelijke kunsten en het toenemende amateurisme.

Kwaliteitslabel

Oorspronkelijk gaf Klassiek Centraal een kwaliteitslabel, onder de naam Gouden Label, aan Cd’s, maar sedert 2009 reikt de vereniging, die enkele duizenden leden telt, ook aan succesvolle live-uitvoeringen van klassieke muziek, opera of ballet, een kwaliteitslabel uit. Van de uitreiking hiervan wordt een jaarlijks evenement gemaakt, tegen het einde van het concertseizoen. De lustrumviering van de Gouden Labels vindt plaats in Mechelen, de thuishaven van de vereniging, op zondag 23 juni 2013.

take down
the paywall
steun ons nu!