Bekende Mechelaars achter de tralies

Bekende Mechelaars achter de tralies

zondag 24 juni 2012 20:49
Spread the love

De solidariteitsactie ten voordele van de Cuban Five op Ottertrotter was ondanks de hardnekkige regenval een succes. Een kort verslag.

Tussen 14u en 17u gingen een vijftiental bekende Mechelaars symbolisch achter de tralies in een geïmproviseerde gevangenis op het terrein van Ottertrotter. Ze deden dat in solidariteit met de zogenaamde Cuban Five, die bijna veertien jaar onterecht gevangen zitten in de VS. De Cuban Five zijn vijf Cubaanse anti-terroristen die eind de jaren negentig in de terreurnetwerken van Miami infiltreerden om zoveel mogelijk informatie te verzamelen en aanslagen te voorkomen. Op die manier hebben ze ettelijke dodelijke aanslagen weten te vermijden. In 1998 werden ze echter gearresteerd en na een politiek proces veroordeeld tot onwaarschijnlijk lange straffen: samen vier maal levenslang plus 77 jaar.

Er zijn wereldwijd allerhande acties die ijveren voor hun vrijlating. Amnesty International, de VN en ook een resolutie in het Belgisch parlement hebben al om hun vrijlating gevraagd. (Voor meer info zie www.cubanismo.net.)

In de cel op Ottertrotter zaten verschillende politici, enkele directeurs van Mechelse scholen alsook enkele artiesten en een radiojournalist. Het gaat om Walter Schroons (CD&V), Nahima Lanjri (CD&V), Dirk Tuypens (PVDA), Bjorn Siffer (Groen); drie directeurs van de Technische Scholen Mechelen: Marc Steemans, Marc Van der Eycken en Fonny Van Oerle; verder theatermaker Pier Decock, radiojournalist Ng Sauw Tjhoi, filmmaker Marc Van Camp, auteur Ann Meskens, cafébaas en schilder Bodo, en muzikant Sjarel Van den Bergh.

Om 14 uur kwam burgemeester Somers de gevangen ‘opsluiten’. Honderden mensen kwamen de gevangenis bezoeken, tekenden de petitie of sloegen een praatje met een van de gevangen. Om 17u werden de gevangen ‘bevrijd’ en werd de actie afgesloten.

De actie was opgedragen aan Roberto, de broer van een van de Cuban Five, die eergisteren is overleden. Zijn broer René kreeg niet de kans om bij het sterfbed aanwezig te zijn.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!