Topbankiers pleiten voor heffing financiële transacties
Verslag, Nieuws, Wereld -

Topbankiers pleiten voor heffing financiële transacties

WASHINGTON — In een open brief aan het Congres pleiten 52 mensen uit de top van de financiële wereld voor een financiële transactietax (ftt), om het snelle geld af te remmen en om middelen te genereren tegen armoede.

vrijdag 22 juni 2012 17:15
Spread the love

De kleine heffing zou moeten gelden voor alle handel in aandelen, derivaten en andere financiële producten, maar vooral de zogenaamde high-frequency trade, gebaseerd op computersystemen die posities maar fracties van seconden vasthouden, zou erdoor worden beïnvloed.

“De heffingen zouden de financiële markten meer in balans brengen en wegleiden uit de kortetermijnmentaliteit die voor instabiliteit heeft gezorgd”, aldus de ondertekenaars, die hiermee afstand nemen van de rest van de sector. “De primaire rol van financiële markten is het mogelijk maken van investeringen, een efficiënte allocatie en het verkleinen van risico. Veel van de huidige activiteit draagt daar niet aan bij.”

De opbrengst zou lopen in de tientallen miljarden, “enorme inkomsten voor mensen in nood, in eigen land en in de armste landen ter wereld.”

Goldman Sachs

De brief, die gisteren werd gepubliceerd, is ondertekend door 52 topmensen uit de Amerikaanse en Europese financiële wereld, waaronder zeven voormalige directieleden van Goldman Sachs en JP Morgan, een aantal hedgefundbeheerders en vier huidige of voormalige topmannen van Europese banken.

In het Amerikaanse Congres liggen verschillende voorstellen voor een ftt. “We zoeken een heffing die geen dramatisch, negatief effect heeft op de legitieme handel maar wel op de mensen die volatiliteit creëren met door supercomputers gestuurde handel”, zei Congreslid Peter DeFazio gisteren tegen journalisten. Hij wil een belasting van 3 basispunten, oftewel 0,03 procent, die zou moeten worden gebruikt voor infrastructuur of het aflossen van de staatsschuld.

Om zich in te dekken tegen de enorme weerstand die hij verwachtte tegen de brief, zei mede-ondertekenaar Wallace Turbeville, voormalige onderdirecteur van Goldman Sachs, gisteren dat bedrijven echt niet zullen gaan vertrekken om zo’n kleine heffing. “Aandelen- en obligatiefondsen rekenen 100 tot 150 basispunten voor het beheren van de portefeuille. Dan is deze heffing niet het soort kostenpost dat echt van invloed is op de vestiging van een bedrijf.”

Enkel winst

Volgens hem bedragen de financiële transacties in de VS jaarlijks 150 biljoen dollar (120 biljoen euro) en is een gevaarlijk groot deel daarvan high-frequencyhandel die “niet gemaakt is om bedrijven en regeringen te helpen geld te genereren voor productieve projecten”, maar enkel dienen om “winst te maken op het handelsproces”.

De Europese Unie zou vorige week een ftt bespreken op de Europese top, maar dat is wegens crisisbesprekingen doorgeschoven naar vandaag. Zweden en Engeland houden de heffing tegen, maar als de andere ministers van Financiën wel voorstemmen zal dat een sterk politiek signaal zijn.

Engeland zelf heft overigens al een (bescheiden) belasting op bepaalde transacties, net als Hong Kong, India, Singapore en Zwitserland. “Het is een kwestie van eerlijkheid en het zou ons in staat stellen om de armen beter te helpen”, zei de voorzitter van de Europese Commissie deze week op de G20-top in Mexico.

– – – – – – – –
Auteur: Carey L. Biron

take down
the paywall
steun ons nu!