Verslag, Nieuws, Cultuur, België -

Meer geld voor cultuur. Politiek gelobby bij opgeviste organisaties

De culturele sector krijgt 7,5 miljoen euro meer dan voorzien. De 15 organisaties die ondanks een positief advies uit de boot dreigden te vallen, krijgen nu toch een subsidie en ook enkele organisaties met een negatief advies worden opgevist. Bij dat laatste blijkt lokaal politiek gelobby een grote rol gespeeld te hebben.

vrijdag 22 juni 2012 16:46
Spread the love

Het goede nieuws is dat er niet bespaard wordt op cultuur. In totaal gaat er 94,5 miljoen euro naar de cultuursubsidies of 7,5 miljoen meer dan voorzien. Er ligt ook nog 9,7 miljoen euro aan projectsubsidies klaar.

Bij de bekendmaking van de adviezen begin juni was er grote consternatie toen bleek dat 15 organisaties wel een positief advies kregen, maar de komende jaren toch op droog zaad gezet werden.

Die organisaties zoals MartHa!tentatief vzw en Het Gevolg krijgen nu toch een subsidie.

Minister van Cultuur Joke Schauvliege vist ook een aantal organisaties op die een dubbel negatief advies gekregen hebben. Het folkfestival Dranouter krijgt nu toch subsidies. Sfinks, een gelijkaardig festival krijgt niets.

Dank aan Joke Schauvliege, Hilde Crevits en Vlaamse regering voor correctie ten voordele van Dranouter. Meer dan terecht ! Dank. Yves

— Yves Leterme (@YLeterme) June 22, 2012

De reactie van oud-premier Yves Leterme is opmerkelijk. Meteen na de bekendmaking van de adviezen had hij het negatief advies voor Dranouter, het festival in zijn regio, “onbegrijpelijk en onaanvaardbaar” genoemd.

Ook Vlaams parlementslid Jan Roegiers (SP.A) gaf op twitter applaus voor het lobbywerk van Freya Van den Bossche.

Gentse cultuurhuizen -en organisaties komen behoorlijk uit deze subsidieronde. Dank @freyabos voor inspanningen achter de schermen #gent

— Jan Roegiers (@janroegiers) June 22, 2012

De sociaal-artistieke werkplaats Sering of het Zuiderpershuis en Sfinks hadden blijkbaar niet het geluk een lobbyende minister of ex-premier aan hun zijde te hebben. Zij blijven op nul euro. 

Het overzicht van de subsidies vindt u in bijlage.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!