Verslag, Nieuws, Wereld, Europa -

Spaanse parlementsleden gealarmeerd door kinderarmoede

MADRID — Het Spaanse parlement heeft met unanimiteit een resolutie aangenomen om van de strijd tegen kinderarmoede een prioriteit te maken. Aanleiding is een alarmerend Unicef-rapport.

donderdag 21 juni 2012 14:41
Spread the love

In Spanje is de impact van de onuitgegeven financiële crisis op kinderen bijzonder groot. Volgens een rapport dat het VN-kinderfonds Unicef vorige maand presenteerde, vormen de minderjarigen nu de armste bevolkingsgroep in Spanje; vroeger waren dat de 65-plussers. Meer dan een kwart van de Spaanse jeugd – dat zijn 2,2 miljoen kinderen – leeft onder de armoedegrens, 5 procentpunten boven het nationaal gemiddelde. Van de 21 OESO-landen in de EU scoort alleen Portugal slechter.
Unaniem

Het Unicef-rapport heeft de Spaanse parlementsleden gealarmeerd. Deze week namen ze met unanimiteit een resolutie aan om van de strijd tegen kinderarmoede een prioriteit te maken in deze legislatuur.

Het is voor het eerst sinds het herstel van de democratie midden jaren zeventig dat alle parlementsleden zich achter zo’n resolutie scharen. Het is ook voor het eerst dat het huidige parlement, dat in december van start ging, unanimiteit bereikt over een voorstel.

Hoogste peil

De kinderarmoede bevindt zich op haar hoogste peil sinds Unicef die in 2004 begon te meten. Sinds de wereldwijde crisis in 2011 verscherpte, is de Spaanse kinderarmoede al met 10 procent gestegen.

Meer dan 26 procent van de kinderen leeft onder de armoedegrens.

Alle partijen in het parlement hebben “de regering gevraagd een stappenplan op te maken om de kinderarmoede in Spanje bestrijden”, zegt parlementslid Lourdes Méndez Monasterio van de regerende Volkspartij (PP).

In een resolutie kan het parlement de regering verzoeken concrete actie te ondernemen rond een bepaald thema. In dit geval vraagt het dat er specifieke maatregelen tegen kinderarmoede met voorrang worden opgenomen in het Nationale Plan voor Sociale Inclusie 2013-2015.

Werkloosheid

De werkloosheid in Spanje is bijzonder groot. Einde mei zaten meer dan 4,4 miljoen mensen zonder werk, 12,5 procent meer dan een jaar voordien. Momenteel treft de werkloosheid een kwart van de actieve bevolking; het EU-gemiddelde bedraagt 10 procent.

Bovendien voert de centrumrechtse regering van Mariano Rajoy zware besparingen door om het begrotingstekort te verkleinen. Daar zijn heel wat sociale programma’s het slachtoffer van geworden.

– – – – – – – –
Auteur: Tito Drago

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!