Nieuws, Samenleving, Turkije, Gevangenen, Abortus, Anarchisten, Brussel, Antiterrorismewetten, Criminalisering activisme, Yeryuzune Özgürlük Dernegi, Turkse ambassade -

Protest aan de Turkse ambassade tegen arrestatie anarchisten

BRUSSEL - Een kleine groep actievoerders protesteerde woensdag aan de Turkse ambassade in Brussel. Ze toonden zich bezorgd over de afschaffing van het recht op abortus in Turkije, maar ook over de gevangenneming van enkele anarchisten. Die zitten ondertussen nog altijd vast.

donderdag 21 juni 2012 16:50
Spread the love

In Turkije heeft de politie na 1 mei 2012 73 anarchisten gearresteerd waarvan er nog steeds zeker 9 in de gevangenis zitten. Het gaat om een actie tegen leden van de anarchistische groepering ‘Vrijheid voor de Aarde-vereniging’ (Yeryüzüne Özgürlük Dernegi).

Om hiertegen te protesteren, had de groepering opgeroepen tot protestacties aan de Turkse ambassades wereldwijd. Zo ook in Brussel.

“Leden van de Yeryüzüne Özgürlük Dernegi, die dierenrechten, milieurechten en menselijke vrijheid als geheel verdedigen, alsook de anarchistische beweging, werden op 14 mei 2012 om 5 uur door leden van antiterrorisme eenheden van de Turkse politie thuis gearresteerd. Terwijl alle leden van de associatie nu vrij zijn, werden negen individuen, onder wie veganisten en vegetariërs, in de gevangenis opgesloten waar ze zich nu nog bevinden.”

“Onze associatie, Vrijheid voor de Aarde, is actief over verschillende onderwerpen: dierenrechten, mensenrechten en ecologie. Dit was de eerste keer dat een antiterrorisme-operatie door de politie werd uitgevoerd tegen dierenrechtenactivisten en anarchistische activisten. De politie beweerde dat de gearresteerde individuen verantwoordelijk waren voor de aanvallen op 1 mei tegen banken en multinationale bedrijven in sommige delen van Istanbul.”

“Dit is niet het geval en kan niet het geval zijn, aangezien deze individuen tegen geweld zijn. De politie probeerde eenvoudigweg inspanningen zoals dierenbevrijding, verdediging van ecologische waarden en de strijd voor menselijke bevrijding tot zwijgen te brengen en de activisten te criminaliseren”, aldus een tekst van de organisatie.

Vrouwen en meisjes hebben in Turkije geen recht meer om zelf voor abortus te kiezen. Ook niet bij verkrachting. Abortus kan enkel nog de eerste vier weken (weet je dan al wel dat je zwanger bent?) en vanwege medische redenen. Hierdoor wordt abortus naar het illegale circuit verdrongen met alle gevolgen van dien voor de gezondheid van vrouwen. Abortus was sinds begin jaren tachtig toegestaan in Turkije tot de 10de week van de zwangerschap.

Tot spijt van de organisatoren kwam slechts een 15-tal mensen opdagen. Zij gingen woensdagmiddag twee uur postvatten nabij de Turkse ambassade in de Montoyerstraat in Brussel.

take down
the paywall
steun ons nu!