Noordpoolijs zit al onder minimumrecord van 2007
Verslag, Nieuws, Wereld -

Noordpoolijs zit al onder minimumrecord van 2007

Het Noordpoolijs smelt dit jaar zo sterk dat de hoeveelheid ijs deze maand onder de hoeveelheid van juni 2007 gedoken is. Daardoor bestaat de kans dat het absolute minimumrecord van september 2007 gebroken wordt.

dinsdag 19 juni 2012 13:46
Spread the love

Al sinds het begin van dit jaar is de hoeveelheid Noordpoolijs maand na maand kleiner dan het gemiddelde voor de periode 1979-2000 (in 1979 begonnen de metingen). Dat blijkt uit satellietobservaties van het National Snow and Ice Data Center (NSIDC) in de Verenigde Staten.

Deze maand is de hoeveelheid ook onder die van juni 2007 gedoken. Dat is `opmerkelijk want 2007 was een recordjaar. Op 16 september 2007 – in september, op het einde van de zomer, is de hoeveelheid ijs traditioneel het kleinst – noteerde het Noordpoolijs een absoluut minimumrecord; volgens Duitse onderzoekers werd dat record al op 8 september gevestigd.

Dat het record dit jaar sneuvelt, is nog niet zeker, zegt het NSIDC. Dat hangt onder meer af van wind en bewolking. In elk geval merkt het centrum dat nu al delen van de Noordelijke IJszee ijsvrij zijn dan in andere junimaanden nog onder het ijs zitten.

Meerjarig ijs

De voorbije jaren krimpt het Noordpoolijs forser dan anders. Dat is een gevolg van natuurlijke weerschommelingen en van de klimaatwijziging, zeggen wetenschappers.

Uit recent onderzoek van de NASA blijkt dat het oudste en dikste ijs in de Noordelijke IJszee sneller smelt dan het jongere en dunnere ijs. De laatste dertig jaar is de hoeveelheid meerjarig ijs, ijs dat minstens twee zomers overleeft, elke winter geslonken, blijkt uit satellietbeelden.

Door de klimaatwijziging is het jongere, dunnere ijs, dat elke winter gevormd wordt, steeds minder bestand tegen de warmere zomermaanden. Maar het oudste en dikste ijs overleeft de zomer normaal. Als ook dat meerjarige ijs verdwijnt, dan wordt het ijs in de Noordelijke IJszee nog kwetsbaarder tijdens de zomer, zegt de NASA. Bovendien gaat de oppervlaktetemperatuur in de Noordelijke IJszee omhoog, waardoor het ijsvormende seizoen korter wordt.

take down
the paywall
steun ons nu!