Gestraft met betaald verlof

dinsdag 19 juni 2012 15:42
Spread the love

De uitspraak van de tuchtcommissie van de Université Libre de Bruxelles is gevallen: haar personeelslid Souhail Chichah krijgt voor de actie Boerkablabla een maand schorsing met behoud van wedde.

Op 7 februari was de Franse publiciste Caroline Fourest te gast bij een organisatie die met de ULB verbonden is. Een groep bezoekers hielden een protestactie, waarbij Souhail Chichah een prominente rol speelde. De avond werd afgelast, en tegen Chichah werd een tuchtprocedure opgestart. De media bliezen de zaak meteen op tot een staatszaak: de democratie was bedreigd, het islamofascisme had toegeslagen.

Prominente bladen en commentatoren eisten het ontslag van de betrokkene. De rector had het meteen over ontslag of minstens een schorsing met verlies van wedde. Uiteindelijk werd het dus een maand schorsing met behoud van wedde. De betrokkene schertst: als straf een maand betaald verlof! De rector probeert zijn eer te redden door erop te wijzen dat dit een ernstige sanctie is.

De achtergrond van de protestactie was meervoudig. Op de eerste plaats kantte ze zich tegen het feit dat de universiteit zowat de rode loper uitrolde voor een omstreden publiciste, die wegens islamofobie in diskrediet is. Een volwaardige, kritische tegenstander was niet voorzien.

Dubbele standaard

Op de achtergrond speelden vroegere conflicten mee, waarbij Souhail Chichah betrokken was, en waarbij ook luidruchtig geprotesteerd werd, met name door een zionistische professor. Bij eerdere initiatieven eiste de universiteit o.a. dat er degelijk weerwerk ingebouwd werd t.o.v. sprekers en onderwerpen die de universiteit controversieel achtte. Het ging telkens om onderwerpen i.v.m. de islam of Israël.

De universiteit, waar het zionisme sterk is ingeplant, kreeg het verwijt te horen met een dubbele norm te werken en de eigen traditie van vrij kritisch onderzoek te negeren door haar manier om Fourest onder de aandacht te brengen.

Emancipatie

Sociologisch is het conflict, dat nu op een sisser geëindigd is, een indicatie van de verschuivingen in de universiteit zelf. De ULB, een bolwerk van het zionisme, opereert in een stad die steeds islamitischer wordt, en trekt ook studenten en medewerkers aan met een islamitische achtergrond. Die pikken niet meer alles wat hogerhand organiseert en verkondigt, en hebben door de actie boerkablabla blijk gegeven van hun slagvaardigheid.

Inmiddels zijn er twee boeken verschenen over de conflicten rond Chichah (die overigens met ‘islamofascisme’ of ‘fundamentalisme’ niets te maken heeft – hij is een kritische econoom, die bijna klaar is met zijn doctoraal proefschrift):

Quitter la réserve et refuser l’arène, Editions du Souffle – Les Anachroniques, Brussel, januari 2012

‘Burqa-bla-bla’,  Petit chahut deviendra grand, Un livre sous la direction d’Abdellah Boudami, Egalité, Brussel, juni 2012, voorstelling op 21 juni (http://www.egalite.be/?p=3102)

foto (Eric Hulsens): Souhail Chichah tijdens de verdediging van zijn zaak tegenover de tuchtcommissie op 29 mei.

Zie ook: http://www.kifkif.be/actua/boerkablabla-rebellie-op-de-ulb

take down
the paywall
steun ons nu!