Verslag, Nieuws, Samenleving, België, Brussel, , Politiegeweld, JOC, Brussel, Politierepressie, FGTB Bruxelles, Parti Populaire, Mischaël Modrikamen, Moslimextremisme -

Tegenbetogers ongemeen hard aangepakt door politie

BRUSSEL – Zondag betoogde de heel rechtse Parti Populaire (PP) tegen moslimextremisme. 25 jonge tegenbetogers van ABVV en JOC werden door de politie bijzonder hardhandig aangepakt.

maandag 18 juni 2012 18:15
Spread the love

De betoging van de Parti Populaire (Personenpartij) van advocaat Mischaël Modrikamen verzamelde een honderdtal manifestanten op het Troonplein in Brussel. Ze betoogden naar eigen zeggen tegen ‘integrisme’ en ‘groen fascisme’.

De betoging van de PP werd algauw ingepalmd door een veertigtal leden van de Franstalige extreemrechtse groepering Nation. Zij protesteerden dan weer tegen de politieke recuperatie van de “strijd tegen het multiculturalisme” door rechtse establishmentpartijen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. De PP distantieerde zich van hun standpunten.

De jongeren van het ABVV en de Jeunesse Ouvrière Chrétienne (JOC, Brusselse KAJ) hadden opgeroepen tot een tegenbetoging, die evenwel niet was toegelaten. De groep vertrok vanaf het Poelaertplein, maar toen zij via het metrostation Troon aansluiting zocht bij de PP-betoging, sloot de politie hen in op het perron, officieel om een confrontatie te vermijden.

Op camerabeelden is duidelijk te zien hoe enkele agenten rake klappen uitdelen met hun wapenstok. Twee betogers liepen dan ook hoofdwonden op en allemaal werden ze administratief aangehouden. De politie stelde pv’s op voor weerspannigheid.

Jalil Bourhidane van JOC getuigt. “Op een bepaald moment werden we in de Troonstraat ingesloten door een grote politiemacht, en om toch tot bij de PP-betoging te geraken – om onze standpunten te laten horen – namen we onze toevlucht tot de metro. Daar werden we ingesloten en sloeg de politie erop los.”

“De politiemensen uitten racistische verwensingen en zeiden zelfs ‘sale gauchiste, on va te fermer la gueule’. Nadat een jongen al op de grond lag, werd hij nog in de buik en in de rug gestampt. We kregen de indruk dat ze wraak wilden nemen voor een eerdere betoging waarbij we politiegeweld aankaartten. Op geen enkel moment vertoonden we ook maar de minste aanzet tot geweld.”

JOC gaat klacht indienen tegen de politie en is ook van plan nog een betoging te organiseren om het politiegeweld onder de publieke aandacht te brengen. “Maar dat is moeilijk, want de politie wordt sterk beschermd door politiek en media. Ook moeten er altijd expliciete beelden beschikbaar zijn vooraleer slachtoffers van politiegeweld geloofd worden. Op die manier is het echt moeilijk om een maatschappelijk debat op gang te trekken”, aldus nog Bourhidane.

Een aanwezige journalist van het Franstalige dagblad La Dernière Heure bevestigt het buitensporige politie-optreden vandaag in de krant. Nadat hij zich kenbaar maakte als journalist werd ook hij even opgepakt. Hij heeft het over agenten die “in het rond kloppen” en beschrijft “een regelrechte lynchpartij”. 

De jongeren van ABVV en JOC zijn ook verontwaardigd “dat de fascistische militie Nation nog eens een politie-escorte kreeg. Ze overtraden nochtans de wet door racistische en haatdragende slogans te scanderen. Die aanpak van twee maten en twee gewichten is extreem verontrustend”, klinkt het in een gezamenlijk persbericht.

Via een persbericht liet ook Ecolo weten vraagtekens te zetten bij de “harde aanpak van de politie, terwijl terzelfdertijd sympathisanten van extreemrechts rustig door de Brusselse straten mochten defileren”. Federaal Ecolo-kamerlid Eric Jadot zou eerstdaags minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) interpelleren over de precieze omstandigheden van de politie-interventie.

Maandag kondigde ook Brussels burgemeester Freddy Thielemans (PS) aan een onderzoek te willen starten naar de gebeurtenissen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!