Nieuws, Wereld, Europa, Politiek, Griekenland, PASOK, Syriza, Alexis Tsipras, Verkiezingen Griekenland, Nea Dimokratia (ND) -

Syriza verdubbelt score, maar geraakt niet aan de macht

Van onze journalist in Athene – Na een spannende nek-aan-nek-race tussen de conservatieven van Nea Dimokratia (ND) en de linkse Syriza viel tegen de late avond de definitieve uitslag. ND is de winnaar geworden met 29,66 procent van de stemmen, op de voet gevolgd door Syriza met 26,89 procent. Alexis Tsipras, de voorman van Syriza, belooft stevig oppositie te zullen voeren. Wij bezochten Syriza.

maandag 18 juni 2012 04:47
Spread the love

Pasok verliest nog verder terrein en zakt naar 12,28 procent. Ook de fascisten van Gouden Dageraad dalen één procent naar 6,92 procent en de communisten van KKE verliezen bijna de helft van de stemmen en zakken naar 4,74 procent. Bijna 38 procent van de mensen is niet gaan stemmen.

De conservatieve ND krijgt drie dagen de tijd om een coalitie te vormen. Het beloven alvast geen makkelijke besprekingen te worden, want de socialisten van Pasok hebben gezegd dat ze alleen in een coalitie willen stappen als ook Syriza mee wordt opgenomen.

Syriza bereidt zich alvast voor op een stevige oppositierol. We gingen een kijkje nemen aan het hoofdkwartier van Syriza en volgden de feestelijkheden na de bekendmaking van de uitslag.

Iedereen verwachtte een forse vooruitgang voor Syriza en de pers stond al rond 18 uur te drummen aan het hoofdkwartier van Syriza. Op het pleintje naast het hoofdkwartier was een scherm opgesteld waarop sympathisanten de exit polls volgden.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!