Molenbeek 2014, culturele hoofdstad (van Wallonië)

Molenbeek 2014, culturele hoofdstad (van Wallonië)

maandag 18 juni 2012 13:15
Spread the love

De Federatie Wallonië-Brussel heeft Molenbeek uitgekozen als cultuurgemeente voor het jaar 2014. Samen met de Cocof (Franstalige Gemeenschapscommissie) investeert ze 700.000€ in het evenement. Een gedurfde keuze, maar géén onterechte. Springt straks ook Vlaanderen mee op de kanaalboot?

Molenbeek staat momenteel weer volop in de schijnwerpers. Als strijdtoneel voor een Antwerpse extremist, een Parijse ’volgeling’ en noem-maar-op. Armoede is immers een dankbare voedingsbodem voor sociale onrust en daar spelen radicale strategen helaas gretig op in. En met hen ook de media & profileergrage politici.

Maar Molenbeek heeft zoveel meer te bieden. Het is een artistiek kruitvat. De film ’Les Barons’ is daar een exponent van. Molenbekenaar Nabil Ben Yadir werkte acht jaar aan scenario & regie. Maar hij dééd het. Er is theatermaker Ben Hamidou, striptekenares Judith Vanistendael, de Fanfakids, het ’new tech’-labo iMAL, het mega-festival Couleur Café. Fotograaf Teun Voeten pendelt tussen New York & Molenbeek, danscompagnie Ultima Vez van Wim Vandekeybus bouwt aan de Zwarte Vijvers een vaste uitvalsbasis. En ga zo maar door: geëngageerd, bruisend, een scene die al even gevarieerd is als z’n bevolking.

Goed bekeken dus van de federatie Wallonië/Brussel. Door Molenbeek in 2014 naar voren te schuiven als Culturele hoofdstad krijgen de positieve dynamieken extra kansen. Men kiest het podium boven het schavot.

De cultuur-titel van Wallonië/Brussel wordt om de twee jaar uitgereikt. Het Molenbeek-project dat de wedstrijd won, zal opgebouwd worden rondom het Kanaal. Het programma zal focussen op de thema’s water, lucht, aarde en vuur en dit doorheen de vier seizoenen. De twee lokale reuzen (Jean en Geertruide) zullen de link vormen tussen de verschillende activiteiten in de wijken en de culturele centra van de gemeente. En het (vormings)schip ’Molenbeek’ zal te water worden gelaten.

Behalve de Waals-Brusselse investering van 700.000 € zal ook de gemeente Molenbeek zelf een duit in het zakje doen. Het trekt een bijdrage uit van minimaal 1 euro per inwoner. Er wonen momenteel ca 94.000 mensen in Molenbeek. Tegen 2014 zal men wellicht de kaap van de 100.000 inwoners hebben overschreden.

Vacature

Momenteel is Molenbeek op zoek naar een Algemeen coördinator om het cultuurproject in goeie banen te leiden. Kandidaturen dienen uiterlijk op 30 juni ingediend. Meer info op de gemeentelijke website.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!