In haar macro-economisch rapport handhaaft de Cepal, een VN-instantie, haar regionale groeiverwachting voor 2012: 3,7 procent. Dat is goed nieuws, want na de kwakkelende tweede helft van 2011 werd gevreesd dat de groeiverwachting naar beneden zou moeten worden herzien.
De Latijns-Amerikaanse economie groeide vorig jaar met 4,3 procent, maar in verscheidene landen vertraagde de groei. Oorzaken zijn de impact van de financiële crisis in Europa, de groeivertraging in China en de trage groei in de VS.
Invloed van Europa
Al bij al valt de schade voor de regio mee, zegt de Cepal. “In het algemeen zien we dat de kritieke toestand in Europa wel enige invloed heeft op de economie van de regio, maar die invloed is niet zo groot geweest”, zegt Juan Alberto Fuentes, directeur economische ontwikkeling van de Cepal.
“Dat heeft, behalve met het belang van de interne vraag, te maken met het feit dat de landen in het noorden (van Latijns-Amerika) afhankelijker zijn van de groei van de Verenigde Staten, waar de groei precair is, maar toch aanhoudt, of van Azië, waar de groei ondanks de vertraging sterk blijft.”
Consumptie
Dat het bruto binnenlands product in de regio toeneemt, is voor het grootste deel te danken aan de particuliere consumptie. Werkgelegenheid en lonen evolueren gunstig, en ook de kredieten blijven toenemen, en in sommige landen ook de geldzendingen van migranten, vooral uit de Verenigde Staten.
In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is de groei in de eerste drie maanden van dit jaar aanzienlijk gestegen in Peru, Chili en Venezuela. Mexico kende een lichte groei. En in Brazilië kwam er een onderbreking van de afkoeling. In Argentinië, Colombia en Guatemala was de groei kleiner dan in januari-maart 2011.
Haïti
De Cepal verwacht dat de landen met de grootste groei dit jaar Panama (8 procent), Haïti (6 procent), Peru (5,7 procent), Bolivia (5,2 procent), Costa Rica en Venezuela (5 procent) en Chili (4,9 procent) zullen zijn. Van de drie grootste economieën verwacht ze dat Mexico 4 procent zal groeien, Argentinië 3,5 procent en Brazilië 2,7 procent.
In Haïti spelen twee fenomenen, zegt Fuentes. “Het is eerste is de heropbouw, die na zeer grote problemen eindelijk vruchten begint af te werpen. Het tweede is dat Haïti van een zeer laag niveau vertrekt.”
Wat Brazilië betreft “zien we dat de vertraging gestopt is. We verwachten een grotere groei gebaseerd op het anticyclisch beleid dat het land toepast en dat duidelijk weerspiegeld wordt in de strategie van interestvoeten die de Centrale Bank voert.”