Je haar doen op straat

Athene: sfeerbeelden en informele economie

zaterdag 16 juni 2012 16:20
Spread the love

Als je pas toekomt in Athene ziet de stad er ogenschijnlijk uit als een gewone doorsnee zuiderse stad. De gevolgen van de crisis vallen niet meteen op. Je ziet hier en daar een dakloze, een bedelende zigeuner of drugsverslaafde maar dat zie je in alle grote steden. In het centrum  zijn nog steeds heel veel winkels. De cafeetjes en terrasjes lopen ‘s avonds vol…Hippe jongeren hangen rond op de pleintjes. De toeristenbus rijdt rond. De metro is proper evenals het stadcentrum. Kortom niets speciaals. 

Maar als je goed rondkijkt, zie je de politie aanwezig op verschillende straathoeken in het centrum. En op bepaalde pleinen zie je meer informele economie dan in andere steden. Mensen die met allerlei gerief rondleuren of kleine standjes hebben waar ze spullen per stuk verkopen of bepaalde diensten aanbieden. Niet enkel de migranten en vluchtelingen zoals bij ons maar ook gewone Grieken.  Het deed me soms denken aan taferelen in Latijns Amerika.

In verschillende wijken buiten het centrum zie je leegstaande winkels en huizen. Veel vervallen gebouwen. De huurprijzen zijn sinds de crisis ook enorm gedaald vertelde een Griek met wie ik aan de praat geraakte in het centrum. De mensen kunnen met een inkomen van 600 euro amper rondkomen. Doordat veel mensen de hoge huur niet meer konden betalen, geraakten veel appartementen niet meer verhuurd wat de prijzen enorm heeft laten zakken. 

In tegenstelling tot Spanje is het niet evident om met de doorsnee Griek in de straten van Athene aan de praat te geraken. De meesten spreken niet zo goed Engels om zich uit te drukken of hebben geen zin om over politiek te praten en/of op de foto te staan. Er heerst een soort gelaten sfeer. Ik heb de indruk dat het veel mensen niet zoveel kan schelen.  “Wie er ook verkozen raakt, en of we al dan niet in Europa blijven, het zal onze situatie niet snel veranderen”, zei een winkelier me.

De verkiezingsaffiches van de verschillende partijen zijn maar matig aanwezig in het straatbeeld. Vooral de communistische KKE heeft een ijverige plakploeg. Hun affiches hangen overal. En hier en daar zie je ook een affiche van de conservatie Nea Demokratia.

take down
the paywall
steun ons nu!