Nieuws, Wereld, Europa, Samenleving, Spanje -

Spaanse vakbonden komen woensdag op straat

De Spaanse vakbonden vrezen dat de economisch-financiële crisis in het land nog zal verscherpen. Volgende week woensdag komt er een dag van nationaal protest.

vrijdag 15 juni 2012 15:46
Spread the love

Het belangrijkste en snelst zichtbare gevolg van de Spaanse crisis is de toename van de werkloosheid. Eind mei zat 24,3 procent van de actieve bevolking al zonder baan; het Europese gemiddelde bedroeg toen 10,3 procent.

Volgens heel wat experts is de situatie op de arbeidsmarkt verslechterd sinds het aantreden van de centrumrechtse regering van Mariano Rajoy in december vorig jaar.

Die voerde een hervorming van de arbeidsmarkt door, waardoor de ontslagregeling is versoepeld, de ontslagvergoeding is verkleind en de verplichtingen voor de werknemers zijn vereenvoudigd.

Volgens Cándido Méndez, secretaris-generaal van de UGT, een van de twee grote vakbonden, zal de hervorming het probleem van de werkloosheid, die ondertussen vier miljoen Spanjaarden treft, niet oplossen. Het Spaanse productiemodel moet veranderen, zegt hij. De UGT pleit onder meer voor premies voor bedrijven die oudere en jongere werknemers in dienst nemen.

De UGT en de andere grote vakbond, CCOO, plannen op 20 juni grote manifestaties in heel Spanje. Die dag stemt het parlement over de begroting en worden de hervorming van de arbeidsmarkt en de aangekondigde besparingen bevestigd.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!