Het stadje Taftanaz na een aanval door het leger. "Volgens nabestaanden brandden soldaten en militieleden huizen plat en beschoten ze burgers in woonwijken. Burgers die tijdens zulke invallen opgepakt werden, werden gefolterd, soms met de dood tot gevolg", schrijft Amnesty International (foto: AI)
Opinie, Nieuws, Politiek, China, Rusland, Milities, Syrië, Amnesty International, Oorlogsmisdaden, VN-Veiligheidsraad, Aleppo, Opstand Syrië, President Bashar al-Assad, Wapenleveringen, Misdaden tegen de mensheid, Deadly Reprisals, Donatella Rovera - Lore Van Welden

“Nieuwe bewijzen van misdaden tegen de mensheid door Syrische troepen”, zegt Amnesty

Amnesty International verzamelde in Syrië nieuwe bewijzen van ernstige mensenrechtenschendingen met inbegrip van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Deze wandaden maken deel uit van een bewust beleid van de Syrische overheid om vermeende bolwerken van de oppositie te straffen en om burgers te intimideren.

vrijdag 15 juni 2012 15:40
Spread the love

De choquerende bevindingen van Amnesty’s recente onderzoeksmissies naar Syrië staan te lezen in het rapport ‘Deadly Reprisals: deliberate killings and other abuses by Syria’s armed forces’.

Amnesty International stelde vast dat Syrische troepen en overheidsgezinde milities op grote schaal en ongestraft moorden, folteren en moedwillig huizen van burgers vernietigen. De escalatie van het geweld en de gruwel vereist een onmiddellijk en kordaat optreden van de internationale gemeenschap.

“Overal waar ik kwam, ontmoette ik ontredderde bewoners die mij vroegen waarom de wereld toekijkt en niets doet”, vertelt Amnesty’s crisisadviseur Donatella Rovera na haar onderzoeksmissie in het noorden van Syrië.

Internationale gemeenschap zwijgt

De Verenigde Naties aarzelen al meer dan een jaar terwijl er in Syrië een mensenrechtencrisis gaande is. De Russische autoriteiten houden in de VN-Veiligheidsraad elke mogelijke oplossing voor het aanhoudende conflict in Syrië tegen. Rusland blijft wapens leveren aan het regime en wil geen afgedwongen vertrek van president Bashar al-Assad, geen militaire interventie, geen wapenembargo. De VN moet deze impasse doorbreken met harde maatregelen om de gewelddadigheden te stoppen en de daders ter verantwoording te roepen.

Foltering, verwoesting en moorden

Zonder toestemming van de Syrische autoriteiten hebben Amnesty-onderzoekers de voorbije maanden de situatie in 23 dorpen en steden in Noord-Syrië onderzocht. Zij bezochten onder meer gebieden die werden getroffen door aanvallen van de Syrische autoriteiten tijdens het staakt-het-vuren in maart en april. Volgens nabestaanden brandden soldaten en militieleden huizen plat en beschoten ze burgers in woonwijken. Burgers die tijdens zulke invallen opgepakt werden, werden gefolterd, soms met de dood tot gevolg. Vele slachtoffers blijven volkomen spoorloos.

Eind mei zagen Amnesty-onderzoekers met eigen ogen hoe veiligheidspersoneel in burger op vreedzame demonstranten schoot, waarbij meerdere betogers en omstanders werden gedood en gewond raakten. Onder de slachtoffers waren ook kinderen.

Sinds het uitbreken van de protesten voor hervormingen in Syrië in februari 2011, heeft Amnesty de namen gedocumenteerd van meer dan tienduizend mensen die tijdens de onlusten zijn gedood. Het werkelijke aantal ligt vermoedelijk aanmerkelijk hoger.

Amnesty wil dat:

– de VN-Veiligheidsraad de situatie in Syrië doorverwijst naar het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag;
– de VN-Veiligheidsraad een wapenembargo tegen Syrië instelt, zodat de wapentoevoer aan de Syrische regering stopt;
– de Chinese en Russische autoriteiten stoppen met het leveren van wapens aan Syrië;
– de VN-Veiligheidsraad de buitenlandse tegoeden van Assad en zijn naaste medewerkers bevriest.

Lore Van Welden

Lore Van Welden is persverantwoordelijke bij Amnesty International Vlaanderen vzw.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!