Interview, Nieuws, Cultuur, België, Lokaal, Gent, Amatorski, Vynilla -

LuisterPost: Vynilla 30

Vynilla is één van de meest legendarische platenzaken voor wie in en rond Gent woont. Dit mekka voor de platenliefhebbers bestaat dertig jaar. Om dat te vieren brengt de winkel zaterdag een dubbele 10 inch vinylplaat uit met exclusieve bijdragen van Belgisch talent. Eigenaar Bob Driege geeft tekst en uitleg.

vrijdag 15 juni 2012 07:44
Spread the love

Het beste bewijs voor de uitdrukking labour of love is wel dat we Vynilla-baas Bob Driege (57) aantreffen terwijl hij de jubileumplaten aan het nummeren is en twee voor twee in de hoezen aan het stoppen is. Als ik hem feliciteer met het jubileum, weet hij dat er maar weinig platenwinkels in België zijn die hem dit nadoen. Driege heeft echt de hele zaak weten veranderen. Van een product dat op een gegeven passé was, is vinyl weer hot geworden.
“Ik ben gestart in het pre-cd tijdperk en kon het allemaal niet voorzien. Opmerkelijk misschien is dat ik niet echt gemerkt heb dat men weer op vinyl is overgeschakeld. Ik merk wel dat er een nieuw publiek komt, maar ik heb een van die zeldzame winkels die nooit hun vinyl hebben weggedaan. Hier zijn altijd liefhebbers blijven komen die zich aangetrokken voelen tot het zwarte goud, alleen al omdat het veel zeldzamer was. Ik koop ook tweedehandsplaten in en er komen hier heel wat mensen om hun platen te verkopen. Ze merkten op een bepaald moment dat ze voor één vinyl even veel kregen als voor vijf of zes cd’s. Vinyl is dus veel meer waard, misschien duurder in aankoop, maar als je de platen weer wegdoet, kan je soms een veelvoud van de aankoopprijs ervan krijgen. Dus gingen ze van de weeromstuit zelf weer nieuw vinyl aanschaffen. Zelf ben ik er nooit rijk van geworden, maar ik heb altijd veel meer gekozen voor de liefde met muziek dan voor het geld.”

Driege zet het dertig jarig bestaan van de zaak in de bloemetjes met de tiende uitgave van het huislabel. Hij vroeg voor Vynilla 30 een aantal bevriende bands en artiesten om een nummer uit het beginjaar van Vynilla (1981 – 1982) te coveren. “Ik heb eerst zestien bands gevraagd en daar zijn er negen van overgebleven. Dat is een natuurlijke selectie geworden. Sommige hebben nooit iets bezorgd. Andere hebben afgehaakt en weer andere hebben iets ingediend dat ik niet goed vond. Bepaalde groepen hebben hun nummer drie keer herwerkt en dan pas de selectie gehaald. Het zou te gek zijn dat ik op de compilatie zaken zet die ik zelf niet goed vind.”
“Het beginjaar is 1981. Ik heb ’81 – ’82 gekozen omdat de winkel openging in oktober 1981 en dat was wat weinig, die drie laatste maanden. Ik heb de keuze uitgebreid naar het hele volgende jaar. Het was toen de volle expansie van de New Wave en een vrij vernieuwende periode. Dus was de keuze voor mooie, aparte songs ook heel gemakkelijk.” En zo krijgen we onder meer bijdragen van Inne Eysermans van Amatorski (op een nummer van Depeche Mode), Pieter-Jan De Smet (die ‘Silent Air’ van The Sound speelt), Marble Sounds (‘Bette Davis’ Eyes’), en The Future Dead die ‘Pretty In Pink’ coveren.

De dubbele 10 inch (op 330 exemplaren) komt morgen (zaterdag) uit en iedereen is uitgenodigd op de release van het kleinood in de Vynilla om 12 uur. Op het programma een feestelijke receptie, signeersessies èn vanaf één tot drie uur zijn er optredens van bands die ook op de plaat prijken:  June11, Pieter-Jan De Smet, Chuck Paisley & Bruce Bherman en The Future Dead. Ook Sarah Ferri komt optreden. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!