Niet mijn zaad, helemaal mijn zoon / Niet mijn eicel, helemaal mijn dochter

Niet mijn zaad, helemaal mijn zoon / Niet mijn eicel, helemaal mijn dochter

woensdag 13 juni 2012 12:16
Spread the love

De Maakbare Mens vzw lanceert een campagne om vruchtbaarheidsproblemen, -behandelingen en donorschap beter aanvaard en bespreekbaar te maken.

Het vervullen van de kinderwens is voor veel mensen een van de belangrijkste gebeurtenissen in hun leven. Toch is kinderen krijgen niet voor iedereen vanzelfsprekend. Sommige mensen moeten een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan en eventueel beroep doen op een eicel- of spermadonor.
Dat geldt niet enkel voor koppels met vruchtbaarheidsproblemen, maar ook voor holebikoppels of alleenstaande vrouwen.

Vruchtbaarheidsproblemen en -behandelingen hebben een enorme impact op verschillende aspecten van het leven: relatie, werk, zelfvertrouwen, sociaal leven, enzovoort. Betrokkenen komen vaak terecht in een wervelstorm van vragen en emoties.  Ook voor de omgeving is het niet altijd makkelijk om hiermee om te gaan. De misverstanden die er in onze samenleving bestaan over vruchtbaarheidsbehandelingen en eicel- en spermadonatie spelen hierbij zeker een rol. Bovendien worden wensouders geconfronteerd met een tekort aan sperma- en eiceldonoren.

De feiten op een rijtje

  • 1 op 6 koppels kampt met vruchtbaarheidsproblemen. Ongeveer 5% van alle kinderen die in ons land worden geboren, komen er dankzij medisch begeleide voortplanting. Dit is dus geen ver-van-mijn-bed-show.
  • Er wordt nog altijd veel belang gehecht aan het traditionele gezin en biologisch ouderschap, terwijl dit voor steeds meer mensen niet overeenstemt met de realiteit. Denk bijvoorbeeld aan nieuw samengestelde gezinnen, gezinnen met adoptie- of pleegkinderen of holebi-koppels met kinderen.
  • De slaagkansen van vruchtbaarheidsbehandelingen worden vaak overschat. 5 ivf-behandelingen voor de komst van 1 kind is niet uitzonderlijk. Voor sommige koppels lukt het jammer genoeg niet.
  • Spermadonatie wordt onterecht geassocieerd met machogedrag en viriliteit. Spermabanken hebben het moeilijk om donoren te vinden, onder meer door het imago ervan. Er is een groot tekort en slechts weinig mensen zijn zich hiervan bewust.
  • Eiceldonatie is weinig bekend en donoreicellen zijn schaars. Wie donoreicellen nodig heeft om zwanger te worden, komt op een wachtlijst terecht tenzij je zelf een donor kan vinden. Het wachten kan oplopen tot 1 à 2 jaar.
  • Veel wensouders verzwijgen dat zij beroep deden op een donor uit angst voor reacties uit de omgeving en van het kind. Terwijl een luisterend oor net welkom is en openheid van belang is voor het kind.

De campagne

Met dit initiatief wil De Maakbare Mens vzw bovenstaande problemen aanpakken. Deze campagne wil vruchtbaarheidsproblemen en –behandelingen beter aanvaard en bespreekbaar maken en meer begrip en openheid creëren voor donorschap. Actiepunten zijn: correcte informatie bieden, sociaal ouderschap waarderen, verhalen van donorfamilies vertellen en sperma- en eiceldonatie onder de aandacht brengen.
Bijzondere aandacht gaat uit naar donorschap, zodat donorkinderen en hun ouders hun gezinsverhaal kunnen beleven zoals het hoort en donoren terecht trots kunnen zijn dat zij een lang gekoesterde kinderwens helpen uitkomen.

De campagne start in juni 2012 en loopt over meerdere jaren. De start wordt gegeven met een affiche- en bekendmakingscampagne om de mentaliteitswijziging in gang te zetten. In latere fasen zal de campagne verder worden uitgediept.

Contact

Deze campagne is een initiatief van De Maakbare Mens vzw. Neem zeker contact op voor toelichting bij de campagne en interviews met deskundigen en getuigen.

De Maakbare Mens vzw
Lange Leemstraat 57
2018 Antwerpen
03/ 205 73 10
info@demaakbaremens.org
www.demaakbaremens.org

De Maakbare Mens vzw is een sociaal-culturele organisatie die informeert en sensibiliseert rond medische ontwikkelingen en de ethisch vragen daarbij. We realiseerden reeds succesvolle campagnes over orgaandonatie, genetisch testen, medicalisering van onze voeding en stamceldonatie.
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!