Het echte gezicht van Gouden Dageraad

Het echte gezicht van Gouden Dageraad

woensdag 13 juni 2012 10:38
Spread the love

Wegens een drukke agenda, is het me niet gelukt om de voorbije dagen iets te posten. En verdorie, er gebeurt het één en ander in Griekenland. U heeft het natuurlijk gezien, waar ook ter wereld u zat, zou ik er zelfs bij kunnen zeggen: perswoordvoerder van Gouden Dageraad Ilias Kasidiaris kreeg het op vorige week donderdag op zijn heupen in een praatprogramma ‘s ochtends vroeg, bij de verbale storm van SYRIZA-kandidate Rena Dourou en KKE-parlementslid Lianna Kanelli. Hij gooide zijn glas water over Dourou uit en gaf nadien Kanelli drie vuistslagen in het gezicht. Nooit eerder vertoond op Griekse TV, hoewel het niveau al wel jaren aan het afzakken is naar Jerry Springer-standaarden.

Het gedrag van Kasidiaris hoort natuurlijk niet thuis in een democratie. Na deze beelden stormde hij naar buiten, en deelde onderweg nog een paar rake klappen uit. Na het incident is er meteen een aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd. Sindsdien is de man spoorloos. Normaal gezien heeft de politie 48 uren de tijd om hem te vinden, maar ze zijn er nog steeds niet in geslaagd. Toevallig is dat niet: het is wel meer gezegd dat Gouden Dageraard en de politie nauw samenwerken (de politie is Gouden Dageraad maar al te vaak dankbaar dat ze kanstanjes uit het vuur halen in probleemgebieden met vooral veel immigranten).

Een kiezersprofiel heeft ook aangetoond dat vele politieagenten voor Gouden Dageraad hebben gestemd op 6 mei. De kans dat Kasidiaris dus zal worden gevat, is nihil. Het is van belang om even stil te staan bij de reacties op dit incident. Ja, het is een feit dat Gouden Dageraad zijn ware gelaat heeft getoond en dat dit ons niet mag verwonderen. Maar tegelijk zijn er heel wat Grieken die officieel en officieus de vuistslagen van Kasidiaris toejuichen. Ze vonden dat het de verdiende straf was van Lianna Kanelli. En dan vraag ik me af: waarom? Kanelli kan best wel een luis in de pels van vele zijn, en ze heeft een heel scherpe tong. En ja, ze kan misschien ook wel een taaie tante en lastige dame zijn, maar dit toch geen reden om haar in het gezicht te slaan? Er zijn al facebookgroepen die de man verheerlijken. Zo’n mangkas is hij toch niet, gezien hij zich verschuilt. Ondertussen is hij nog wel te zien in een verkiezingsspotje van Gouden Dageraad, dat we deze dagen nog te zien krijgen in aanloop naar de verkiezingen van volgende zondag.

De echte kwestie voor mij, is echter het feit dat men deze neo-fascist samen met Lianna Kanelli in een studio uitnodigt. Je weet dan als programmamaker vooraf dat dit geen beschaafde politieke dialoog zal opleveren. Dat is natuurlijk ook de bedoeling, want bijna alle Griekse TV-zenders zijn uit op sensatie. Dit keer ging het wel verder dan men had voorzien, maar nu speelt de presentator van het programma in kwestie de heilige door te zeggen dat het niet zijn bedoeling was om een conflict uit te lokken. Laat me niet lachen. Het is gewoon het niveau van de Griekse politieke praatprogramma’s.

Nog een laatste opmerking. Bekijkt u de reactie van de man in het filmpje met het witte haar. Dat is ex-minister van Binnenlandse Zaken Pavlopoulos; hij die Athene liet branden in december 2008, en ook de architect van de kieswet die aan de winnaar van de verkiezingen een bonus van 50 zetels toekent. In een verklaring na de feiten, zei hij dat alles zo snel gebeurde, dat hij geen tijd had om te reageren en dat hij anders wel eens zou laten zien hebben wie de baas was. Pavlopoulos zit aan de tafel met een indolentie die enkel wordt overtroffen door Kostas Karamanlis.

take down
the paywall
steun ons nu!