Het negationisme van Joods Actueel

dinsdag 12 juni 2012 16:47
Spread the love

Joods Actueel vergelijkt DeWereldMorgen.be met de (neo)nazi website Stormfront.

Stormfront is een (neo)nazistisch forum. 

U kan er leren wat al dan niet een Ariër is :

“De Schedelbouw is een geschiktere manier om ariërs te onderscheiden dan blond haar en blauwe ogen.

Met allerlei pseudowetenschappelijke argumenten wordt de klassieke racistische ideologie uitgewerkt, geactualiseerd. 

Je kan er ook terecht voor een flinke portie Islamofobie, al is er wat verwarring.  Er is immers ook debat over bondgenoten: zijn de joden bondgenoot in de strijd tegen de moslims of zijn het de moslims die bondgenoot zijn in de strijd tegen de joden?  Er is nog geen consensus op het forum, maar het gaat in de richting van “best allemaal uitroeien”.

U kan er ook terecht voor een potje ouderwets racisme:

“Maar onze Hollandse vrouwen moeten een Nederlandse man weer eens gaan waarderen.
Hoevaak is het niet zo dat wij, tenminste ik wel, oer Hollandse Germaanse vrouwen zien lopen met Marokkanen en Turken, vreselijk, niet goed te keuren maar ze doen het wel.
Ik vind dat er een straf op moet komen te staan als je in Nederland als Germaans meisje omgaat met Marokkanen en Turken en dat soort untervolkeren, het neemt alleen maar ellende met zich mee.

Er wordt ook met veel heimwee teruggekeken naar Zuid-Afrika.

Op het eerste zicht kan je er niet terecht voor ontkenning van de holocaust (of althans, dat vond ik er niet), op Stormfront vinden ze het gewoon spijtig dat Hitler er niet in geslaagd is alle Joden uit te roeien.  Maar als je het even zoekt, bots je al snel op opmerkingen als: “een sprookje over de 6 miljoen vergaste joden die in zeep werden veranderd”

Het is een (neo)nazi forum, zonder meer.

Bij Joods Actueel vinden ze dus dat ze DeWereldMorgen.be moeten vergelijken met Stromfront. 

Ze  vonden het zelfs nodig om daar onderstaande grafische voorstelling bij te maken.

DeWereldMorgen.be

Als we de redactie van Joods Actueel daarover interpelleren, verantwoorden ze de vergelijking als doorwinterde negationisten:

Dat zijn de websites die verwijzen naar Joods Actueel”

Ze wilden dus gewoon een overzichtje meegeven met websites die verwijzen naar Joods Actueel?
Wij zochten even naar andere website die verwijzen naar Joods Actueel. Het zijn er dus honderden: isreality.nl, brabosh.com, haaretz.com,…

Als we Guido Joris, de chef redactie binnenland van Joods Actueel daarover interpelleren, krijgen we het volgende antwoord.

De vergelijking is gebaseerd op de feitelijke vaststelling dat de meeste surfers vanaf de wereldmorgen.be en vanaf Stormfront vandaan kwamen. En of we dat nu zouden willen of niet ook wij kunnen aan de feiten niets veranderen.”

Dat is dus het soort kromdenken dat negationisten, racisten, … ook gebruiken om hun perverse ideologie goed te praten. 

Er zijn joodse bankiers, bankiers zijn verantwoordelijk voor de crisis, de joden zijn… wij kunnen aan de feiten ook niets veranderen.”

U kent dat soort kromdenken wel en we weten ondertussen allemaal waartoe het leidt. Dat we juist op de website van Joods Actueel die vorm van kromdenken moeten terugvinden, is zeer pijnlijk.

Vergelijkingen tussen Israël en het nazisme zijn ongepast

Opvallend is ook dat ze bij Joods Actueel regelmatig commentaartjes opvoeren die al lang van DeWereldMorgen.be werden verwijderd. Het commentaartje waar ze in het artikel naar verwijzen werd van DeWereldMorgen.be verwijderd toen ze hun artikel publiceerden.

Wij vinden immers dat vergelijkingen tussen Israël en het nazisme niet gepast zijn, ze dragen op geen enkele manier bij tot het debat. Dergelijke vergelijkingen vliegen dus in de prullenmand.

Je zou haast gaan vermoeden dat er kwaad opzet in het spel is. Het is niet de eerste keer dat ze bij Joods actueel verwijzen naar antisemitische commentaartjes op onze website die al verwijderd waren voor ze hun verwijzing publiceerden. 
We konden vroeger ook al vaststellen dat er soms maar enkele minuten verschil was tussen het publiceren van een antisemitische commentaar en de melding daarvan op antisemitisme.be (1).

Wij blijven bij ons standpunt dat je in de discussie over Israël de vergelijking met nazi-Duitsland of Hitler vermijdt. Bij Joods Actueel denken ze daar dus anders over.

(1) een voorbeeld: http://www.antisemitisme.be/site/event_detail.asp?eventId=1167&catId=52&language=NL

take down
the paywall
steun ons nu!