In één ziekenhuis kunnen ereloonsupplementen oplopen tot wel 400 procent van het standaardtarief
Nieuws, Samenleving, België, Gezondheidszorg, Ziekenfonds -

Onkelinx wil af van ereloonsupplementen tweepersoonskamers

Brussel – Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx.(PS) wil de ereloonsupplementen die patiënten in tweepersoonskamers betalen, afschaffen. De Christelijke Mutualiteit is tevreden met de plannen maar wijst ook op de hoge ereloonsupplementen in eenpersoonskamers.

maandag 11 juni 2012 17:28
Spread the love

Maandag maakte minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx bekend dat ze op de ministerraad van vrijdag zal voorstellen om de ereloonsupplementen in tweepersoonskamers af te schaffen. Gedeelde kamers zijn volgens de minister immers de norm geworden. De afschaffing van de ereloonsupplementen staat ook in het regeerakkoord ingeschreven.

Volgens de Christelijke Mutualiteit (CM) rekent slechts een handvol ziekenhuizen nog ereloonsupplementen aan. Toch loopt het gemiddelde bedrag van de supplementen in deze ziekenhuizen op tot 60 à 100 euro, zo bleek uit de meest recente ziekenhuisbarometer van CM. Uitschieter is het Imeldaziekenhuis in Bonheiden, waar de supplementen tot 200 procent van het standaardtarief kunnen uitmaken. Meer recente cijfers van het kabinet-Onkelinx houden het voor hetzelfde ziekenhuis op wel 400 procent.

De CM zegt tevreden te zijn met het voorstel van Onkelinx. “Maar dit mag ons niet afleiden van de problematiek van de hoge ereloonsupplementen in de eenpersoonskamers”, stelt CM-voorzitter Marc Justaert. Op een gemiddelde factuur van 1250 euro in deze kamers, zouden volgens de CM de supplementen bijna de helft uitmaken (644 euro).

“Het verblijf in een eenpersoonskamer blijft dus nog te duur, zeker bij bijvoorbeeld een bevalling, waarbij de keuze voor een eenpersoonskamer meer dan gerechtvaardigd is”, aldus Justaert.

take down
the paywall
steun ons nu!