Het huidige bankensysteem is exponentieel en daarom per definitie niet duurzaam

Het huidige bankensysteem is exponentieel en daarom per definitie niet duurzaam

maandag 11 juni 2012 07:55
Spread the love

Modern geld is niet gedekt door goud maar door ‘schuld’. Banken mogen geld maken als ze er een lening (schuld) aan kunnen koppelen. Het geld dat zo ontstaat, heeft als dekking de belofte van een schuldenaar het in de toekomst terug te betalen. De bank heeft er niets voor hoeven doen maar de schuldenaar moet de lening met hard werken proberen terug te betalen.

Mét rente! Om die rente te kunnen betalen moet het geld voor die rente eerst gemaakt worden en daarvoor heeft de bank een andere schuldenaar nodig die belooft dat extra geld terug te betalen. Zonder lening namelijk geen geldcreatie. Ook weer met rente. Enzovoort. Het systeem kan daarom alleen blijven werken zolang mensen steeds meer schulden op zich nemen. Hoe meer geld er gemaakt wordt, hoe meer schuld er weer nodig is.

Mensen kunnen alleen maar leningen blijven nemen als de economie en hun salarissen blijven groeien. Economische groei is echter afhankelijk van (fysieke) productiviteit en goedkope energie zoals olie, en die zijn beide – zoals alle dingen in de echte wereld – aan limieten gebonden. Het huidige geldsysteem is daarom per definitie eindig. In 2008 liep het systeem vast zonder hoop op structureel herstel. Peak-debt. Nu mensen zelf geen schulden meer nemen, doen overheden dat voor hen, om het systeem draaiende te houden. Deze truc is binnenkort uitgewerkt.

Het huidige systeem opnieuw opstarten zal elke keer weer tot een crash leiden, dat is een eigenschap van het systeem.

We moeten kiezen: opnieuw beginnen of niet bezuinigen

Besparingen zijn de snelste weg naar de economische HEL!

Video fragment over de gevolgen van besparingen: klik hier

Overgenomen van de blije bank, lees meer op hun website!

take down
the paywall
steun ons nu!