Nieuws, Europa, Spanje -

Spaanse crisis tast fairtradeverkoop nauwelijks aan

MÁLAGA — De Spaanse economie mag dan in zwaar weer verkeren, het belet de Spanjaarden niet om duurdere fairtradeproducten te blijven kopen. Vooral voedingsproducten uit Latijns-Amerika blijven het goed doen.

vrijdag 8 juni 2012 17:15
Spread the love

In 2010 waren de fairtradeproducten in Spanje goed voor een omzet van 22,5 miljoen euro, een stijging met 24 procent ten opzichte van 2009 en met 33 procent ten opzichte van 2008. Dat blijkt uit cijfers van de Spaanse fairtradekoepel CECJ, die dertig organisaties groepeert.

“De impact van de crisis op fair trade verschilt naargelang van het soort producten en het distributiekanaal”, zegt Gonzalo Donaire van CECJ. “Producten uit Latijns-Amerika worden minder geraakt, en dat geldt ook voor producten die in grote winkels worden verkocht.”

Koffie, suiker en cacao

Voedingsproducten nemen bijna 70 procent van de Spaanse fairtradeverkoop voor hun rekening, vooral koffie, suiker en cacao. Ze komen uit 35 landen: 15 in Latijns-Amerika, 9 in Azië en 8 in Afrika.

“We hebben de verkoop van ambachtelijke en decoratieve producten sterk zien dalen”, zegt Mercedes García, coördinator commercialisering van Ideas, een coöperatie die al twintig jaar fairtradeproducten uit Latijns-Amerika importeert.
Volgens CECJ daalde de verkoop van ambachtelijke producten in 2010 met bijna de helft, die van voedingsproducten kreeg geen klappen en ging zelfs licht vooruit (0,4 procent).

Gezonder voedsel

Volgens García bevordert de economische crisis de “verantwoordelijke” consumptie bij de Spanjaarden. Ze gaan minder uit eten en kopen gezonder voedsel. De crisis doet de consument ook nadenken over wat hij koopt, zegt Donaire. In het zog van de indignado-beweging zijn consumentengroepen ontstaan die op eerlijke handel gebaseerd zijn. “De crisis draagt bij tot een heropleving van het kritische bewustzijn bij de consument.”

Spanje beleeft zijn zwaarste economische crisis sinds het herstel van de democratie in 1977. Dit jaar moet het begrotingstekort teruggebracht worden van 8,5 naar 5,3 procent, zoals de EU eist. De werkloosheid bedraagt meer dan 20 procent. Veel Spanjaarden kunnen zich geen luxeproducten meer veroorloven.

– – – – – – – –
Auteur: Inés Benítez

take down
the paywall
steun ons nu!