Uplace (deel 3) en de Stomme van Portici
Vlaamse regering, Uplace -

Uplace (deel 3) en de Stomme van Portici

donderdag 7 juni 2012 09:40
Spread the love

Hoe ongeloofwaardig kan je zijn om als ACW de transitiebeweging (1) tot speerpunt van je werking te verklaren, terwijl je minister (CD&V met ACW-signatuur zoals dat heet) tezelfdertijd aan Uplace Machelen, als een schoolvoorbeeld van het tegenovergestelde, een milieuvergunning verleent? Heeft men op de Haachtsesteenweg met Dexia zijn lesje nog niet geleerd, of vraagt de minister-president nog eens collegialiteit? (2)

Het is even onvoorstelbaar als een Vlaamse regering die achter het Duitse Merkel-model (3) blijft staan. Geen zinnig mens immers kan het ermee eens zijn dat het rijkste land van de Europese Unie geld kan lenen tegen 1,1 procent en dit, via een of andere weg aan landen in problemen zoals Griekenland of Spanje, tegen 6,3 procent doorsluist. Business ist business, beweren ze in Berlijn (4).

Even onvoorstelbaar ook als de Vlaamse zakenreis naar Israël en Palestina, begeleid door de hogergenoemde minister-president, wegens “economische opportuniteiten in de energie- en de infrastructuursector” (5). Bogdan Vanden Berghe van 11.11.11 stelt terecht de vraag “welke  boodschap wij geven als wij een land dat systematisch het internationaal recht met de voeten treedt als een normale zakenpartner behandelen”. Hij wijst ook op onze taak om Israël als bezettingsmacht op zijn plichten te wijzen, op de aanhoudende en illegale uitbreiding van nederzettingen die gepaard gaan met intense bouw- en infrastructuuractiviteiten, en op een rapport van Amnesty International over het discriminatoir waterbeleid van de Israëlische overheid.

Dit alles deed, de met de jaren groeiend lucide, Eric Van Rompuy gisteren in het Glazen Huis vertwijfeld uitroepen dat de oppositie niets liever doet dan elk dynamisch en vooruitstrevend Vlaams regeringsbeleid stokken in de wielen te steken. Eric is altijd al, liefst in geel en zwart, een groot wielerliefhebber geweest. Weliswaar ook een beetje Brusselranddebiel.

Voeg er nog een paar fait-divers aan toe: de cultuursubsidies, de mails van Lieten en het gemekker daarover, de zelfkastijding van Bourgeois die zijn zelfgebrouwen decreet eigenhandig afschaft (alleen professor Gobelijn Muyters blijft uit beeld). Het gaat er dus geanimeerd aan toe in de regio die beweert dat wat zij zelf doet, zij alleszins ook beter doet.

De sfeer is goed, en dus hoeven ze op het Martelarenplein zo direct geen revolutionaire herhalingen van 1830 te vrezen. De Stomme van Portici is niet voor morgen. De vakbonden zijn onder controle (mogen zij niet blij zijn dat ze nog bestaan?). De goedgelovige buigzaamheid van de immer Bourgondische Vlaming is groot.

Temeer daar de komende weken een hele batterij Brood en Spelen op het menu staat : gras- en graveltennis, wielerrondes her en der, Golden League meetings, voetbalspektakel, Olympisch vertier (notabene geleid door een landgenoot). Een ganse vrijetijdscommerce ook, gelegitimeerd met een streepje (festival)muziek, kunst en cultuur. Tegen zo’n scenario kan je, in volle vakantietijd, als kritische rakker niet optornen.

Het wordt dus wachten op september (nu ik dit neerschrijf, wat vind je van deze Jeroen Brouwerse titel voor een volgend stukje?). Alleszins werpen de komende gemeenteraadsverkiezingen hun schaduw reeds ver vooruit. De hoofdkwartieren van de politieke partijen gonzen van de strategieën. Is men bij ons in de recente tijden eigenlijk met ieders anders bezig geweest dan met verkiezingen, de voorbereiding en de nasleep ervan?

Of is dat alles niet meer dan wat bezigheidstherapie? Gefundenes Fressen (daar heb je ze weer) ook voor de media die, naast het sportmenu (zie boven) en de communautaire, de misdaad- of de fundamentalistenstories, ook nog eens wat ander spectaculair lees- en kijkplezier kunnen opvoeren.

Wachten op september dus. En op het masterplan van de Europese president. Wellicht is ook dat maar een prelude. In de laatste MO zegt de Braziliaanse econoom Marcos Arruda: “de globale economie, die een ontwikkelingsmodel volgt dat gebaseerd is op onbegrensde groei, de vrije markt, de maximalisatie van winst en concentratie van macht en middelen, heeft een structureel probleem om ‘groen’ te worden. Wat bedrijven ook beslissen om te doen op het vlak van sociale rechtvaardigheid en ecologische duurzaamheid kan heel belangrijk zijn, maar het volstaat niet. De logica van de markt laat geen ruimte voor eerlijkheid, rechtvaardigheidsprincipes en de draagkracht van de aarde”. Uplace, Merkel en Palestina, geplaatst in een decor van werkelijkheid.

Wat niet wegneemt dat de minister-president gediend is met vluchtroutes. En deze vluchtroute heeft hij nog altijd achter de hand : nonkel pater Herman opvoeren als deus ex machina als het echt uit de hand dreigt te lopen.

Immers, de minister-president weet het wel. Hij speelt enkel in het voorprogramma. De prijzen worden elders uitgedeeld.

(1) Transitie: volgens Wikipedia dus “een structurele verandering die het resultaat is van op elkaar inwerkende en elkaar versterkende ontwikkelingen op het gebied van economie, cultuur, technologie, instituties, natuur en milieu”. Met de actualiteit van klimaatproblemen wordt hierbij sterk de nadruk gelegd op mobiliteit, duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid.

(2) Die collegialiteit doet me wat denken aan de Adecco tempo-team manager die iedereen zijn medewerker noemt. Nadruk ligt volgens mij vooral op de boodschap dat het niet de bedoeling is dat er tegengewerkt wordt.

(3) Onder meer  in het boek van Peter Mertens ‘Hoe durven ze? De euro, de crisis en de grote hold-up’ vind je meer over de Merkelogie.

(4) Er is weinig Duits in de uitspraak terug te vinden. Het zal N-VA worst wezen. Als er maar geen Frans in staat.

(5) Volgens ‘De Morgen’ van 4 juni. Wie wat meer realistische informatie wil, de documentaire ‘5 Broken Cameras’ van Emad Burnat is zeer aan te bevelen.

(6) Ten slotte, voor wie zich vragen stelt achter de dubbele verschijning van de professor bovenaan, het is enkel een wat verkeerd gelopen probeersel. Alhoewel, een ezel stoot …

take down
the paywall
steun ons nu!