Malawi kijkt naar Mozambique voor stroom
Nieuws, Wereld, Afrika, Malawi -

Malawi kijkt naar Mozambique voor stroom

LILONGWE — Net als de stroomvoorziening in Malawi is ook een oud idee voor een verbinding met Mozambique een verhaal van veel onderbrekingen. Een nieuw akkoord tussen beide landen blaast de hoop van de bevolking en het bedrijfsleven nieuw leven in.

donderdag 7 juni 2012 17:31
Spread the love

De Malawische stroomvraag is momenteel 300 megawatt, maar het land heeft zelf een productiecapaciteit van 266 megawatt en dat tekort dreigt de volgende jaren flink te groeien. Volgens de Wereldbank heeft maar 8 procent van de 14 miljoen inwoners van het land toegang tot elektriciteit. Het ministerie van Energie schat dat er een extra 603 megawatt nodig is tegen 2015 en 829 megawatt tegen 2020.

Malawi beschikt over een stuwdam op de Shire, de grootste rivier in het land, maar die kampt met verzilting en verouderde apparatuur, waardoor de stroomvoorziening regelmatig onderbroken wordt. Dagelijkse stroompannes duren soms tot zes uur lang, en dat maakt het moeilijk voor bedrijven.

“Ik stel mijn hoop op een nieuw akkoord met Mozambique”, zegt Judith Chilika, die een kapsalon en restaurant heeft in de hoofdstad. “Ik kan niet wachten tot de situatie verbetert.” Chilika moet haar zaken regelmatig sluiten door een gebrek aan stroom. “Ik kan het me niet veroorloven om de generatoren lang te laten draaien, omdat brandstof zo duur is en er regelmatig tekorten zijn”, zegt ze.

Mozambique

Net over de grens in Mozambique levert de Cahora-Bassadam meer dan genoeg stroom, niet enkel voor Mozambique maar ook voor buurland Zuid-Afrika. In 2008 rijpte het idee in Malawi om stroom van de dam te kopen, een project dat 200 miljoen dollar (160 miljoen euro) steun kreeg van de Wereldbank. Maar het project kijkt aan tegen heel wat drempels, en vorig jaar nog stopte de toenmalige regering van Malawi het in de koelkast wegens te duur. 

De nieuwe regering van Joyce Banda startte het opnieuw op en tekende vorige maand een beginselverklaring met Mozambique om de verbinding nieuw leven in te blazen.

Hoop

De inwoners van Malawi zijn voorzichtig optimistisch over het nieuwe akkoord. “We hopen dat er meer betrouwbare stroom komt, die de industrie helpt, de economie stimuleert en de armoede in het land bestrijdt”, zegt John Kapito, directeur van de Malawische Consumentenvereniging. Volgens Kapito is het cruciaal dat de stroompannes ophouden om het land er economisch boven op te helpen. “Dit akkoord is onze grootste hoop”, zegt hij.

De Malawische minister van Energie Cassim Chilumpha vraagt geduld tot de details van het akkoord uitgewerkt zijn. Er moet eerst nog een technisch team naar Mozambique reizen om het proces te finaliseren. “We zullen het proces zoveel mogelijk versnellen”, zei Chilumpha eerder deze week in het parlement. “Zodat we er zo snel mogelijk de vruchten van kunnen plukken.”

take down
the paywall
steun ons nu!