Verslag, Nieuws, Milieu, Samenleving, België, Brussel, Reuzenpicknick -

Reuzenpicknick tegen koning auto in Brussel krijgt ongevraagd toelating

De aanvankelijk illegale reuzenpicknick op de drukke Anspachlaan in Brussel krijgt nu toch groen licht van burgemeester Freddy Thielemans. De politie nam op zijn vraag zelf contact op met de organisatoren en gaf de toelating voor hun protestactie tegen het gebrek aan openbare ruimte in de hoofdstad. “Hun boodschap ligt in de lijn van het beleid dat de stad Brussel voert”, zegt Thielemans.

woensdag 6 juni 2012 16:45
Spread the love

Ruim 3.000 gaven op Facebook aan dat ze zondagmiddag naar de Anspachlaan trekken met hun picknickmand en dekentje. De bezetting van de Anspachlaan is een idee van de filosoof Philippe Van Parijs.

“Boos, woedend zelfs kan ik worden als ik aan mijn stad denk. Zeker wanneer ik zie hoe andere steden, in België en in het buitenland, er wél in slagen hun openbare ruimte onder handen te nemen. Ze leggen de centrale plekken in de stad opnieuw aan, zorgen ervoor dat het aangenaam is om er te flaneren, om elkaar te ontmoeten. Je kunt er de frisse lucht opsnuiven op een bank of op een terrasje. In vergelijking met andere steden doet Brussel het op dit vlak bedroevend slecht. En al is er een lichte vooruitgang, hij is te bescheiden en loopt tergend traag”, had hij geschreven in Le Soir.

Enkele Brusselse activisten lanceerden meteen een oproep op Facebook. Ze besloten geen toelating aan te vragen bij de politie. Het ging immers om een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid tegen de almacht van de auto in het centrum van Brussel.

In het begin van de week rolde burgemeester Freddy Thielemans (PS) nog even met de spierballen. “De politie zou ingezet kunnen worden. Ik zal agenten moeten klaarhouden”, klonk het maandag stoer in Het Nieuwsblad.

Maar woensdag kwam er een ommekeer in de communicatie. “Die boodschap ligt eigenlijk in de lijn van het beleid dat de stad Brussel voert,” laat Thielemans weten. “Mijn kijk op de stad is er altijd één geweest van een gezellige stad waarin de publieke ruimtes weer hun oorspronkelijke functie krijgen en waar de centrumlanen gebruikt worden als een economische hefboom voor het stadscentrum.”

Thielemans belooft tegen eind 2013 een concreet project klaar te hebben over de herinrichting van het stadscentrum.

Eén van de organisatoren reageert in Brusselnieuws.be: “De burgemeester verschuilt zich al te lang achter het economische en toeristische karakter van het centrum als excuus om jarenlang niets te doen. Hij heeft de gewoonte allerlei plannen te maken en die dan niet uit te voeren. De plannen voor autovrije centrale lanen dateren al van eind jaren negentig.”

De picknick spiegelt zich aan een historisch precedent. In het begin van de jaren zeventig lanceerde Monique Ackroyd, de legendarische oprichtster van het Engelstalige blad The Bulletin een oproep om de Grote Markt in Brussel verkeersvrij te maken. Toen het toenmalig stadsbestuur doof bleef voor die oproep organiseerde Ackroyd een sit-in. Pas na een volgehouden campagne werden in 1973 de auto’s van het plein geband.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!