Assad duidt nieuwe eerste minister aan
Nieuws, Wereld, Opstand Syrië -

Assad duidt nieuwe eerste minister aan

DOHA — De Syrische president Bashar al-Assad heeft de voormalige minister van Landbouw Riyad Hijab aangeduid als nieuwe eerste minister. Hijab moet nu een nieuwe regering vormen.

woensdag 6 juni 2012 18:05
Spread the love

“President Assad heeft Riyad Hijab gevraagd om een nieuwe regering te vormen”, meldde de staatstelevisie vandaag (woensdag). Hijab vervangt Adel Safar, die in april vorig jaar was benoemd, net na het begin van de opstand in de zuidelijke provincie Deraa die zich over de rest van het land verspreidde.

Volgens Najati Tayyara, een prominente dissident, negeert de president met de benoeming de eis van de bevolking om verandering. “We hadden verwacht dat Assad een spelletje zou spelen en een ogenschijnlijk onafhankelijke kandidaat zou aanduiden, maar hij koos voor een Ba’athist van de harde lijn. Hoe dan ook, de regering is er in Syrië enkel voor de schone schijn, en tegenwoordig is dat nog duidelijker nu het veiligheidsapparaat het land helemaal bestuurt.”

Ba’athist

Volgens Nabil Samman, hoofd van het Centrum voor Onderzoek en Documentatie in Damascus, is de aanstelling van Hijab enkel een administratief proces. “Hoewel artikel 8 van de grondwet, dat de heersende Ba’athpartij aanduidt als leider van de staat en de maatschappij, is geschrapt, is de eerste minister een Ba’athist en blijft het parlement gedomineerd door leden van de Ba’athpartij”, zegt hij. “Ik verwacht geen veranderingen in de politieke landschap in Syrië.”

Politiek auteur George Jabbour is voorzichtiger en wil zich pas uitspreken als de hele regering gevormd is. “Het is moeilijk om Hijabs meningen over de democratie in te schatten, omdat hij minister van Landbouw was en niet van bijvoorbeeld Informatie”, zegt hij. “We moeten afwachten en zien of de rest van de regering gedomineerd wordt door hervormingsgezinde ministers of niet.”

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!