Amerikaanse ratificatie VN-zeerechtverdrag wordt onzeker
Nieuws, Wereld -

Amerikaanse ratificatie VN-zeerechtverdrag wordt onzeker

WASHINGTON — Zowel het Pentagon, Greenpeace als de Amerikaanse Kamer van Koophandel steunen het VN-zeerechtverdrag, en de ratificatie leek een formaliteit. Maar de verrechtsing binnen de Republikeinse partij dreigt roet in het eten te gooien.

woensdag 6 juni 2012 17:51
Spread the love

Een steeds sterkere stroming binnen de partij zweert bij unilateraal nationalisme en is wars van elk internationaal verdrag. Sinds de start van een grootschalige campagne door grote bedrijven, het Pentagon en senator John Kerry voor de ratificatie van het verdrag, hebben al meer dan twintig Republikeinse senatoren al laten weten dat ze zich verzetten.

Dat is veel, want er zijn maar 34 tegenstemmen nodig om de ratificatie tegen te houden. De Amerikaanse grondwet eist een tweederde meerderheid binnen de senaat om een verdrag te ratificeren.

Het verdrag, Law of the Sea Treaty of kortweg LOST, is het product van vijftien jaar onderhandelingen en is al geratificeerd door 161 landen en de Europese Unie. Het beslaat een groot aantal domeinen rond oceaanbeheer, waaronder overvliegrechten, exploitatie van de zeebodem, natuurbescherming en onderzoek.

Verkiezingskoorts

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney heeft zich tot nog toe niet uitgesproken over het verdrag. In zijn campagne in 2008 had hij wel al laten weten “zich zorgen te maken” over het feit dat het verdrag “internationale instituten meer macht geeft”.

Voorstanders van het verdrag vrezen dat Romney zich tijdens de verkiezingsstrijd zal verzetten tegen het verdrag. Het is een van de redenen waarom Kerry, de voorzitter van de Commissie Buitenlandse Betrekkingen, de stemming wil uitstellen tot na de verkiezingen in november, als de gemoederen bedaard zijn.
Pentagon

Opvallend is dat de Amerikaanse strijdkrachten een van de grote pleitbezorgers zijn van de ratificatie. “Dit verdrag is absoluut van levensbelang voor de nationale veiligheid”, zei Leon Panetta , de Amerikaanse minister van Defensie. “Hoe langer we ermee wachten, hoe meer we onze eigen belangen ondermijnen”.

Bedrijven die tientallen jaren geleden nog tegen het verdrag waren, zijn nu ook voorstander, omdat het garanties biedt bij bijvoorbeeld de exploitatie van de diepzee of de aanleg van onderzeese communicatielijnen. “Aansluiting bij het verdrag zou Amerikaanse bedrijven zekerheid geven en juridische gelijkheid in de grootste exclusieve economische zones, met inbegrip van de natuurlijke rijkdommen en de scheepvaartrechten”, zegt R. Bruce Josten, vicepresident van de Amerikaanse Kamer van Koophandel.

“Het zou ook broodnodige zekerheid en voorspelbaarheid geven aan aanspraken op territorium op de Noordpool, onze nationale veiligheid ten goede komen en de Amerikaanse aanspraken op enorme natuurlijke rijkdommen op de oceaanbodem beschermen.”

take down
the paywall
steun ons nu!