Verkiezingen Libië “ten vroegste in juli”
Nieuws, Afrika, Libië -

Verkiezingen Libië “ten vroegste in juli”

BRUSSEL — De parlementsverkiezingen in Libië zullen niet voor begin juli plaatsvinden. Dat heeft een regeringsfunctionaris gezegd.

maandag 4 juni 2012 12:39
Spread the love

De parlementsverkiezingen, de eerste sinds de val van Muammar Khadaffi, hadden op 19 juni moeten plaatsvinden. Maar een regeringsfunctionaris verklaarde aan televisiezender Al Jazeera dat ze ten vroegste in de eerste week van juli gehouden zullen worden.

Bij de verkiezingen moeten tweehonderd vertegenwoordigers worden aangeduid. Zij moeten een commissie aanstellen die het land een nieuwe grondwet zal geven.

De autoriteiten zeggen dat ze meer tijd nodig hebben om de kandidaturen te beoordelen. Het ratificatieproces voor de ongeveer vierduizend mogelijke kandidaten had deze week, op 6 juni, afgelopen moeten zijn.

In mei nam Sghair Majeri ontslag als ondervoorzitter van de verkiezingscommissie omdat hij het land niet klaar achtte om in juni al een stembusgang te organiseren.

Majeri zei toen dat “het onmogelijk is verkiezingen te houden op 19 juni” omdat er nog weken nodig zijn om de kandidaturen te onderzoeken en de stembiljetten te drukken en te verdelen. “Daarvoor zijn ten minste vier weken nodig, wat betekent dat de stembusgang niet kan plaatsvinden voor de tweede week van juli.”

Ruim 2,7 miljoen Libiërs (van de 3,5 miljoen potentiële kiezers) hebben zich geregistreerd om aan de verkiezingen deel te nemen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!