Samenleving, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Antwerpse folklore, Snorrenclubs, Rivaliteit snorren van 't stad -

Antwerpen: Julien Thijs is ‘Enigste Snor van ‘t Jaar 2012’

ANTWERPEN - De Snorren Club vzw Antwerpen organiseert ieder eerste zaterdag van juni de ceremonie van 'De Enigste Snor van het Jaar' in Antwerpen. Julien Thijs, meer bekend als zanger en 'Rocking Moustache' mag de titel van 'Snor van 't Jaar 2012' dragen.

maandag 4 juni 2012 16:35
Spread the love

Na een bijeenkomst van alle snorren aan hun lokaal ‘De Konincklijke Snor’, gelegen tussen het Schipperskwartier en het MAS, vertrokken de leden in stoet tot aan Het Steen met de laureaat.

Daar werd de ceremonie aan de poort van Het Steen gehouden, met optreden van Toubab Percu, een percussiegroep.
Terug naar de Adriaan Brouwerstraat waar het feest losbarstte met niet alleen een optreden van de nieuwe snor van ‘t Jaar ‘Rocking Moustache’, maar ook door ‘De Lustige Dorpsmuzikanten’ uit Zandhoven.

Tijdens deze vrolijke namiddag waren er snorrenclubs uit Aartselaar, Brussel, Schoten en West-Vlaanderen aanwezig.
Ook uit het buitenland: de Eerste Nederlandse Snorrenclub, Handlebarclub uit Engeland, en de 1ste Bart und Schnorreclub Höfen uit Duitsland.

Bekijk meer foto’s: http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157630035805892/show/

De aansleepende vete tussen de twee Antwerpse snorrenclubs laait opnieuw op. Zaterdag stelde ze op hetzelfde moment (en uur) en op een steenworp van elkaar hun snorren voor.

Voor de niet-kenners: sinds jaar en dag telt de Scheldestad twee snorrenclubs. De Snorrenclub Antwerpen (SA) en de Europese Snorrenclub Antwerpen (ESA) zijn niet bepaald bevriende verenigingen. Er werden al procedures voor de rechtbank uitgevochten en zelfs het stadsbestuur moest zich over de kneveldragers buigen.

Groot twistpunt is de jaarlijkse aanstelling van een snor van het jaar. Enkele jaren geleden besliste het stadsbestuur dat de beide clubs alternerend op het stadhuis zouden worden ontvangen. De Snorrenclub Antwerpen mag de oneven jaren naar ‘t Schoon Verdiep, de Europese Snorrenclub de even jaren.

Die laatste reikte zaterdag de titel van Snor van ‘t Stad uit aan Julien Van Noten, tamboer-majoor bij de Antwerpse Stadstrommelaars, met ontvangst op het stadhuis. (zie: https://www.dewereldmorgen.be/foto/2012/06/04/antwerpen-julien-van-noten-snor-van-t-stad-2012-0 )

Maar even verderop, aan het Steen, kroonde die van de Snorrenclub Antwerpen, zanger Julien Thijs, alias ‘Rocking Moustache’ tot Snor van het Jaar 2012.

“Belachelijk”, vindt Willy Dupon (ESA). “Twee soortgelijke verenigingen die iets gelijksoortigs organiseren, dat schept verwarring. Wanneer gaan ze nu eens ophouden met ons in de wielen te rijden? Als er nog veel gedoe van komt, wil de stad misschien volledig af van het snorrengebeuren en staan we allebei nergens.”

Dit jaar werd al – voor het eerste keer – verboden om gemotoriseerde voertuigen te gebruiken tijdens de stoet.

Ronnie Vermeulen (SA) vindt dat zijn club niets verkeerds doet. “Dat collegebesluit zegt dat de twee clubs alternerend op logistieke steun van de stad en op een ontvangst op het stadhuis mogen rekenen. Maar wij mogen wel een Snor van het Jaar verkiezen, daar doen we niets illegaals mee. Zaterdag bleven we weg van de Grote Markt, om de andere niet uit te dagen. Liepen we op de voetpad naar ‘Het Steen’ om het openbaar vervoer niet te storen”.

Dat er ooit nog eens een verzoening komt tussen de twee Antwerpse Snorrenclub is zeer twijfelachtig …
(bron: GVA)

Dat de kwestie gevoelig blijft in Antwerpen en bij de Antwerpenaars is geen staatsgeheim meer. Wij zelf durfden de twee reportages van zaterdag niet aan elkaar plakken bij publicatie op DeWereldMorgen.be: dat zegt alles …

take down
the paywall
steun ons nu!