Nieuws, Wereld, Milieu -

Remedies voor een zieke planeet

UXBRIDGE — Onlangs werd in het Noordpoolgebied de weinig benijdenswaardige mijlpaal bereikt van 400 deeltjes CO2 per miljoen (400 ppm).

zondag 3 juni 2012 17:45
Spread the love

De laatste keer dat de aarde een vergelijkbaar niveau van CO2 behaalde, verantwoordelijk voor de opwarming van het klimaat, was drie miljoen jaar geleden tijdens het Plioceen. De Arctische temperaturen waren toen zo’n tien tot veertien graden hoger en wereldwijd was het vier graden warmer.

Onderzoekstations in Alaska, Groenland, Noorwegen, IJsland en zelfs Mongolië hebben dit voorjaar de 400 ppm-grens voor het eerst overschreden, zo verklaren wetenschappers in een mededeling.

Een wereldwijd gemiddelde van 400 ppm in tegenstelling tot het huidige 392 ppm, is nog niet aan de orde. Maar als het huidige CO2-niveau niet afneemt – of erger nog, zou stijgen-, dan zal de planeet onvermijdelijk soortgelijke temperaturen moeten trotseren. Als de CO2-uitstoot niet snel wordt teruggedrongen, zal een kind dat vandaag geboren wordt, tegen het late midden van z’n leven in een wereld leven die gemiddeld zo’n vier graden warmer is.

Energie onder de loep

Het Internationaal Agenschap voor Energie (IEA) wees er eind vorige maand nog op dat de CO2-uitstoot wereldwijd is toegenomen met 3,2 procent in 2011, vergeleken met 2010.

In tegenstelling tot deze cijfers zou de uitstoot juist met drie procent per jaar moeten afnemen om tot een stabiel klimaat te kunnen komen.

Daarvoor zou tegen 2050 de uitstoot van CO2 tot de helft van het huidige niveau moeten gereduceerd zijn. Onmogelijk? Nee, een aantal energie-analyses brengen in kaart hoe dit kan worden bereikt.

Het Nederlandse energie-adviesbureau Ecofys publiceerde een technische studie in 2010 onder de naam Het Energierapport waarin te lezen staat hoe we tegen 2050 volledig op hernieuwbare energie kunnen draaien. De milieuorganisatie Greenpeace heeft een plan genaamd Energie (R)evolutie en het IEA heeft Scenario 450.

Uitstoot verminderen, licht behouden

Er is geen gebrek aan technische kennis over hoe men de uitstoot moet verminderen en toch het licht kan behouden. Sommige landen zijn daar al mee begonnen. Neem nu Duitsland, dat meer dan 30 procent van zijn energie uit zonne-energie haalde op een van de heldere en zonnige dagen in het afgelopen pinksterweekend.

Duitsland gebruikte de energie van meer dan een miljoen zonnepanelen op huizen en gebouwen. Zelfs de geluidsschermen langs autosnelwegen hebben er zonnepanelen.

Het land haalt daarmee vier procent van zijn totale jaarlijkse elektriciteitsbehoefte uit zonne-energie. En volgens experts kunnen ze dat nog verhogen met een factor vijf of tien.

Tegen 2022 plant Duitsland een sluiting van 17 kerncentrales. Hernieuwbare energiebronnen en energie-efficiëntie zorgen ervoor dat de verloren energie wordt opgevangen op grond van een ambitieus plan. Als dat lukt, zal tegen 2022, 40 procent van de energie in Duitsland uit hernieuwbare bronnen komen.

Extra banen

Wereldwijd telt de sector van de hernieuwbare energie nu bijna vijf miljoen werknemers. Tussen 2006 en 2010, was er bijna een verdubbeling van het aantal vacatures, zo stelt een recente studie van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).

De overgang naar een groenere economie kan wereldwijd 15 tot 60 miljoen extra banen opleveren in de komende twee decennia en tientallen miljoenen arbeiders uit de armoede tillen, zo staat daar nog te lezen.

take down
the paywall
steun ons nu!