foto: aljazeera.com
Nieuws, Afrika, Egypte -

Egyptische woede levendiger dan ooit

CAIRO — Als de levenslange veroordeling van voormalig Egyptisch president Hosni Mubarak en een van zijn belangrijkste bondgenoten waren bedoeld om de Egyptenaren gunstig te stemmen, dan hebben zij het tegenovergestelde effect.

zondag 3 juni 2012 16:18
Spread the love

Kort na de uitspraak vulden de straten van de Egyptische steden zich met tienduizenden manifestanten die hun woede kwamen uiten na het aanhoren van de ‘milde vonnissen’.

Strafrechter Ahmed Refaat veroordeelde Mubarak en Habib Al-Adly, het voormalige hoofd van het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken (MOI) alleen maar voor “het niet stoppen van de moorden.”

Verenigd in solidariteit

Veel Egyptenaren geloven dat Mubarak en Al-Adly verantwoordelijk waren voor de moord op honderden demonstranten en de marteling en opsluiting van duizenden politieke gevangenen.

Belangrijke leden van de MOI en commandanten van de oproerpolitie, die gezien werden terwijl ze op demonstranten vuurden vanop de daken van gebouwen rondom het Tahrirplein in Caïro, werden vrijgesproken.

De opkomst van betogers afgelopen nacht en zondagmorgen, is de grootste sinds de revolutie. De scènes herinneren aan die onstuimige en bewogen dagen.

Demonstranten vormden een menselijke keten rond het Tahrirplein. Er zijn seculieren, islamisten, revolutionairen, voetbalfans, koptische christenen, jong en oud, allen verenigd in solidariteit. Onder hen zijn er ook veel vrouwen.

Nu niet wegglippen

Deze morgen (zondag) werd het verkeer opnieuw geblokkeerd door barricades nadat demonstranten in golven terugkwamen na een oproep van de Moslimbroederschap om opnieuw de straat op te zoeken.

De sfeer op straat is een van woede, maar ook van hevig verzet en vastberadenheid, met het besef dat de revolutie waar de Egyptenaren zo hard voor hebben gevochten en waar velen voor zijn gestorven, nu niet mag wegglippen.

Deze houding van verzet wordt gedeeld door andere demonstranten die hebben opgeroepen tot een volledige boycot van de verkiezingen medio juni. “Doe mee en boycot deze farce “, twitterde activist Tarek Shalaby.

De explosieve situatie in de straten en de woede van de demonstranten zou kunnen escaleren als de advocaten van Mubarak en Al-Adly tegen hun levenslange gevangenisstraf in beroep zouden gaan. Veel Egyptenaren, waaronder de advocaten van de slachtoffers, evenals de advocaten van Mubarak en Al-Adly, geloven dat een beroep succesvol zal zijn.

Ondanks het feit dat deze actuele gebeurtenissen aangeven dat de Egyptische revolutie nog lang niet voorbij is, hebben Egyptenaren hun gevoel voor humor niet verloren. Een grap die circuleert op het Tahrirplein luidt dat de Syrische president Bashar Al-Assad graag de macht zou opgeven, als hij wist dat hij kon worden berecht in een Egyptische rechtbank.

take down
the paywall
steun ons nu!