Verslag, Nieuws, België -

‘Geen paniek, België blijft fiscaal paradijs voor renteniers’

Volgens fiscaal vermogensplanner en professor aan de HUB Anton van Zantbeek blijft ons land ook na de minimale hervormingen van de regering-Di Rupo een klein fiscaal paradijs voor de grote vermogens. Ons land moet zeker niet onderdoen voor Zwitserland en Luxemburg. Minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne twitterde het bericht trots rond.

vrijdag 1 juni 2012 16:20
Spread the love

In een artikel in Moneytalk – tot vorige maand een apart magazine, maar ondertussen geïntegreerd in het weekblad Trends – stelt vermogensplanner Anton van Zantbeek rijke Belgen gerust: “Alles wel beschouwd blijft ook België een klein fiscaal paradijs voor renteniers.”

“In vergelijking met onze buren, heeft de Belgische rentenier zich niet te beklagen over de fiscale druk”, aldus van Zantbeek.

Van Zantbeek relativeert ook de kapitaalvlucht die kan ontstaan door de invoering van nieuwe belastingen op vermogens. Bij een verhuizing naar een ander fiscaal paradijs is het sop vaak de kool niet waard. “Men moet er zich van bewust zijn dat een verandering van domicilie onverwachte – en soms zelfs ongewenste – juridische gevolgen kan hebben”, zegt van Zantbeek. Hij wijst op de hoge sommen die de Rus Abramovic in Groot-Brittannië moest betalen aan zijn ex-vrouw.

Bedrijven en vennootschappen kunnen wel makkelijker verhuizen. Er bestaat dan ook een echte fiscale concurrentieslag om bedrijven te lokken. “Dat leidt tot een race to the bottom op vlak van de fiscale druk op de winsten van vennootschappen”, aldus van Zantbeek.

Conclusie van van Zantbeek: als je het als rentenier echt beter wil treffen dan in België moet je al verhuizen naar een echt exotisch fiscaal paradijs.

Minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne twitterde de woorden van van Zantbeek vanmorgen trots rond.

take down
the paywall
steun ons nu!