Chileense regering onder druk in omstreden waterkrachtproject
Nieuws -

Chileense regering onder druk in omstreden waterkrachtproject

SANTIAGO — Colbún, een van de eigenaars van HidroAysén, het enorme, omstreden waterkrachtproject in Chili, dreigt met de stopzetting van de voorbereidingen. De meerderheid van de publieke opinie is tegen het project. Experts zeggen dat Colbún de druk op de regering opvoert.

vrijdag 1 juni 2012 11:35
Spread the love

Colbún, eigenaar van 49 procent van HidroAysén, wil dat een belangrijke milieu-impactstudie voor het omstreden waterkrachtproject wordt stopgezet. “Zolang er geen beleid is dat op een ruime consensus kan rekenen en de lijnen uitzet voor de energiematrix van het land, oordeelt Colbún dat de voorwaarden voor de ontwikkeling van energieprojecten van deze omvang en complexiteit niet vervuld zijn”, laat het bedrijf in een communiqué weten.
Colbún is van de familie Matte, een van de machtigste en rijkste families van Chili.

Druk op de regering

Volgens experts wil Colbún zo de druk op de rechtse regering van Sebastián Piñera opvoeren. Drie kwart van de Chileense bevolking is tegen het project.

Het complex HidroAysén, waarvan het Spaans-Italiaanse Endesa-Enel hoofdeigenaar is, omvat de bouw van vijf grote waterkrachtcentrales op de rivieren Baker en Pascua, in het Chileense deel van Patagonië. Het gaat om een gebied van bijna 6000 hectare. De vijf centrales zouden een vermogen van 2750 megawatt hebben; Chili heeft nu 17.000 megawatt.

Milieuorganisaties beschouwen het zuidelijke Aysén als bijzonder waardevol vanwege zijn biodiversiteit. Het is ook een van de grootste zoetwatervoorraden ter wereld.

Langste leiding ter wereld

De milieu-impactstudie slaat op de toekomstige hoogspanningsleiding, die 1912 kilometer lang moet worden en daarmee de langste ter wereld zou zijn.
Zonder de leiding belandt het hele project in de koelkast. Met HidroAysén is een investering van 2,5 miljard euro gemoeid.

Dat Colbún de stopzetting van de studie vraagt, noemt politiek analist Luis Casado Colbún “chantage”: het bedrijf wil zo zijn investeringen veilig stellen, zegt hij. De aankondiging van Colbún moet de regering aanzetten tot een versnelde goedkeuring van het Energieplan 2012-2030. Dat plan, dat nu voorligt in het parlement, voorziet onder meer in de bouw van een hoogspanningsleiding.

De directie van HidroAysén zelf zegt alleen dat het kennis heeft genomen van het advies van Colbún maar nog niets heeft beslist.

Chilenen volledig onderschat

“In Chili zijn privébedrijven gewend te doen waar ze zin in hebben”, zegt Casado. “Ze aanvaarden niet dat er verzet is tegen dit soort projecten en dat de burgers de principes waarop de investering gebaseerd is in vraag stellen.”
“We begrijpen niet helemaal wat er aan de hand is, maar het lijkt erop dat Colbún de regering onder druk probeert te zetten opdat het de openbare elektrische snelweg versnelt die president Piñera beloofd heeft”, zegt milieuactivist Juan Pablo Orrego, internationaal coördinator van de campagne Patagonia Zonder Stuwmeren.

De hoogspanningsleiding doorkruist nationale parken, inheemse gebieden en toeristische zones. Dat zal aanleiding geven tot “duizenden juridische acties”, zegt Orrego. Volgens hem heeft HidroAysén “de Chilenen volledig onderschat.”
Volgens opiniepeilingen steunt slechts 26 procent van de Chilenen het project. Begin vorig jaar betoogden 120.000 mensen tegen HidroAysén in de Chileense hoofdstad.

Voor het socialistische parlementslid Isabel Allende, voorzitter van de energiecommissie in de Senaat, heeft de aankondiging van Colbún een ongezonde sfeer gecreëerd. “Het is een sfeer van druk. Er wordt verklaard dat in Chili niets vaststaat, dat er te weinig energie zal zijn, enzovoort. Men probeert alleen maar de druk op te voeren opdat men de projecten op hun manier goedkeurt, en snel goedkeurt.”

take down
the paywall
steun ons nu!