Turkish Airlines ontslaat stakende werknemers per sms
Vakbond, Turkije, Staking, Stakingsrecht, Turkish Airlines, Onrechtmatig Ontslag -

Turkish Airlines ontslaat stakende werknemers per sms

donderdag 31 mei 2012 20:21
Spread the love

Op dinsdag 29 mei riep de Turkse vakbond ‘Hava-Is’ op tot een ‘langzaam-aan staking’ bij Turkish airlines. Hierdoor moest Turkish Airlines meer dan 100 vluchten afschaffen en daalde de waarde van de Turkish Airlines aandelen op de beurs fel. De aanleiding van de staking is een wetgevend initiatief van enkele leden van de regerende AKP regering in Turkije. Dat wetsvoorstel wil het recht op staken van de werknemers van de luchtvaartindustrie ontnemen.

Illegale staking & onrechtmatig ontslag

Zowel het Turkse ministerie van transport als Turkish Airlines reageerden snel dat ze alles gingen doen om een einde te maken aan deze ‘illegale staking’. Turkish Airlines wijst daarvoor naar de collectieve arbeidsovereenkomst die stelt dat een staking pas georganiseerd kan worden na een formele procedure. Hava-Is verkoos daarom om niet op te roepen voor een normale staking, maar voor een langzaam-aan actie. Concreet betekende dit dat de vele werknemers zicht ziek meldden of aangaven niet klaar te zijn om een vlucht te maken.

In reactie op deze actie van de Hava-Is besloot Turkish Airlines zo’n kleine 300 werknemers te ontslaan. De ontslagen werknemers werden hiervan per mail of per sms op de hoogte gebracht. Hava-Is, op zijn beurt, betwist de legaliteit van deze ontslagen aangezien een sms geen legaal bindend ontslag met zich meebrengt.

Verschillende Europese, Internationale en Amerikaanse vakorganisaties betuigden ondertussen hun steun voor de staking van Hava-Is. Opmerkelijk is het gebrek van een steunbetuiging van de vakbondsconfederatie waarbij Hava-Is geafiilieerd is, Türk-Is. De linkse vakbondsconfederaties KESK en DISK, betuigden wél reeds hun steun voor de actie.

Negatief vabondsklimaat in Turkije

De gebeurtenissen van de laatste dagen bevestigen helaas het negatieve vakbondsklimaat in Turkije. Hoewel de AKP regering verschillende democratiseringshervormingen doorvoerde, is het bij deze duidelijk dat complete vakbondsvrijheid en een sterk stakingsrecht daar niet bijhoren. Eventuele hoop voor aanpassing van de strikte reglementering van het collectief overleg door de AKP regering zal vals blijken te zijn. Ook het uitblijven van enige reactie van de grootste vakbondsconfederatie, Türk-Is is stuitend. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!