Verslag, Nieuws, België, Financieel Actie Netwerk -

“Tax Freedom Day vervalst het debat”

Met de tweede Tax Justice Day biedt het Financieel Actienetwerk (FAN) een alternatief voor de Tax Freedom Day. “De Tax Freedom Day van PricewaterhouseCoopers vervalst het debat. De berekening zegt niets over de ongelijke verdeling van de belastingdruk”, aldus de actievoerders van FAN.

donderdag 31 mei 2012 13:39
Spread the love

Elke jaar berekent de internationale belastingadviseur PricewaterhouseCoopers de Tax Freedom Day. Dat is de dag waarop dé Belg al zijn belastingen betaald heeft en eindelijk voor zichzelf kan beginnen werken.

De Tax Freedom Day is de hoogdag van het belastingsbashen en is een pleidooi voor het verlagen van de belastingdruk. Sinds vorig jaar zorgt het Financieel Actienetwerk voor wat dissonantie met de Tax Justice Day.

“Het zijn niet dé Belgen of alle burgers die de hoogste belastingen betalen in ons land, maar wel de werknemers”, zegt Eric Goeman, coördinator van het Financieel Actienetwerk, een samenwerkingsverband van ngo’s, vakbonden en andere sociale bewegingen.

Vermogens betalen gemiddeld 0,58 procent. Bedrijven komen er vanaf met 11,8 procent vennootschapsbelasting. Hun Tax Freedom Day valt dus al in de eerste maanden van het jaar. Een alleenstaande werknemer betaalt gemiddeld 28,1 procent aan belastingen en 27,3 procent aan sociale zekerheidsbijdragen.

“Ook ondernemingen genieten nochtans van de infrastructuur in ons land en van hoogopgeleide werknemers. Het wordt tijd dat ook het kapitaal zijn burgerplicht opneemt”, zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. Volgens De Leeuw moet er daarom een kadaster van de vermogens komen en moet het bankgeheim er aan geloven.

“Wij zijn niet tegen belastingen, maar wel voor rechtvaardige belastingen. Het is de beste manier om de rijkdom te herverdelen en een dam op te werpen tegen armoede”, zegt Ferre Wyckmans, algemeen secretaris van de christelijke bediendecentrale LBC-NVK.

Het Financieel Actienetwerk voerde vanmorgen vroeg al actie aan de grote stations. Later kwamen ze samen aan het Centraal Station in Brussel waar ze het gezelschap kregen van betogers van de witte woede die al voor de zoveelste keer op straat komen voor een sociaal akkoord in de federale zorgsector.

take down
the paywall
steun ons nu!